Vad ska jag packa i BB-väskan?

Funderar du på vad du ska packa i BB-väskan? Ju närmre BF du kommer, desto mer snurrar frågorna. Jag vet precis hur det är! I det här inlägget kommer jag berätta vilka saker som var mina mest använda på BB och vilka saker jag hade kunnat lämna hemma. Jag skickar med en liten checklista på ”det här är bra att ha i BB-väskan” som en vägledning som du enkelt kan utgå från när du planerar din egen väska.

När ska man packa BB-väskan?

Jag skulle rekommendera dig att ha börjat packa BB-väskan när du är runt vecka 30. Men alla är ju så olika! En del tycker om att förbereda sig väl och har börjat packa redan vecka 20 medan andra väntar tills värkarna sätter igång och rafsar ihop det som ligger närmst.

En av mina vänners förlossning satte igång tidigare än väntat och hon hade inte börjat packa, medan jag själv var väldigt förberedd och hade en tydlig checklista att skicka till henne på messenger direkt när hon skrev till mig på morgonen: ”Vattnet har gått!”.

Men utifrån just det, att din förlossning skulle kunna starta tidigt, verkligen när du minst anar det, så skulle jag ändå rekommendera dig att sikta på att börja packa BB-väskan när du är i vecka 30. Börja med sådana saker du inte använder varje dag, som extra ombyten och saker till din nyfödda bebis.

Gravid kvinna i underkläder och kimono omfamnar sin mage i solljus med skuggor på

Behövs verkligen en checklista till BB-väskan?

Behövs och behövs, men det underlättar om dina värkar sätter igång mitt i natten och du står där sömndrucken och försöker andas samtidigt som du försöker komma ihåg om du packat ner tandkräm eller ej. Skriv en lista på vilka saker som ska vara i väskan, kryssa i vad som är nedpackat så du enkelt ser vad som är kvar att lägga ner. Då är det också enkelt för eventuell partner/medförälder att packa klart väskan utan att behöva fråga dig vad som ska ner precis när du försöker andas dig igenom en värk.

Vad ska jag välja för väska till BB-väska?

Välj väska utifrån hur mycket saker du ska ha med dig, så du inte slutar med att behöva bära tre olika väskor med dig. Du behöver inte gå och köpa dig en lyxig weekendbag från Louis Vuitton (om du inte vill passa på att unna dig det dvs.). En ryggsäck, en gymbag, en tygkasse, en resväska på hjul, skötväskan. Det finns inga rätt eller fel. Men en ryggsäck hänger skönt på ryggen om du behöver stanna längs vägen från parkeringen för att andas dig igenom en värk, snarare än en weekendbag som du ska gå och hålla i med en arm. 

Gravid kvinna sitter på en äng under en gravidfotografering

Det mest onödiga i väskan till BB

Det mest onödiga i min BB-väska var ett par burkar Cola Zero, en massa godis, babykläder i storlek 62 och min systemkamera.

Jag var inte det minsta sugen på varken Cola eller godis under förlossningen (min gick förvisso fort och bestod av nästan konstanta värkar). Men inte heller under tiden på BB kände jag något sug efter detta. Då låg jag ändå kvar i 4 dagar. Men hade jag inte haft det med mig så hade jag garanterat velat ha, så lika bra att packa lite för mycket än för lite tänker jag.

Babykläder i storlek 62. Hur tänkte jag ens? Vad trodde jag att jag skulle föda för enorm bebis liksom? 

Systemkameran, en tung pjäs med stort objektiv. Jag är ju trots allt fotograf, så visst skulle väl jag vara fit for fight och fotografera en himla massa på BB. Och min man skulle hinna fota massor under förlossningen. Jo tjena, nej här gick det undan på den punkten så pass att jag inte ens hann få epidural, och min man hade ett helt annat fokus. Så det som finns från förlossningen är en osmickrande mobilbild på mig när jag drar in lustgas (oh denna ljuva lustgas!) och ett videoklipp strax innan jag ska ta en värk.

På BB låg jag kvar i fyra dagar, ensam pga pandemin (födde i september 2020) och de restriktioner som gjorde att partnern inte fick följa med. Så med hormonkarusellen snurrandes och ont i kroppen, så plockade jag inte ens upp kameran utan nöjde mig med att fota och filma vårt lilla underverk, med mobilen.

Det viktigaste i BB-väskan

Det jag fick mest användning för av allt jag hade packat ner, var mobilladdaren, förlängningssladden och inneskor. 

En förlängningssladd? tänker du. Jajemen! Om du bara visste hur dåligt placerade eluttag är på BB. Ja iaf på väldigt många sådana. Jag hade behövt möblera om i rummet om jag skulle haft mobilen på laddning och kunna hålla i den samtidigt. Så jag fick verkligen användning för förlängningssladden.

Där ligger du i sjukhussängen med det absolut finaste du någonsin sett i ditt liv. Din bebis sover gott tätt mot din hud, och du skriver sms till dina nära och kära för att berätta hur det gått. Plötsligt lyser den där batteriikonen rött och du inser att mobilen kommer laddas ur. Men inte vill du behöva flytta dig nu, när din nyfödda bebis äntligen sover så gott hos dig. Så nej, packa med förlängningssladden och mobilladdaren!

Inneskorna var guld att lufsa runt i på det hårda och kalla sjukhusgolvet. För du behöver ju ta dig mellan sängen, toaletten, ut till matsalen osv.

En gravid kvinna kysser sin man som har deras gemensamma dotter på axlarna under deras gravidfotografering i Stockholm

Det här är bra att ha i förlossningsväskan

ID-kort och mobil och eventuellt förlossningsbrev. Allt från MVC ligger digitalt så några ”viktiga papper” behöver du inte ta med dig.

Packa ett par klädombyten till dig själv. Bekväma kläder i mjuka tyger som inte trycker mot kroppen. Jag kan verkligen rekommendera lite större trosor med plats för förlossningsbindor. Både för eventuellt avslag och för att knipmusklerna ofta är i stort sett obefintliga efter en förlossning, om vi säger så.. En amningsbh i skönt material utan bygel är också bra att ha packat.

Kläder till bebis är bra att ha med. Vi låg mest hud mot hud på BB, men något plagg till hemfärden kan vara bra. Jag hade med mig en pyjamas och strumpor. Liten bebismössa får man på plats. Om du vill använda body är det bästa en omlottbody så du slipper trä den över huvudet på bebisen. Tänk på att ta med varma kläder till hemfärden om du föder barn under de kyligare månaderna. Ta med en gosig bebisfilt, gärna i ekologisk bambu eller ett mjukt muslin tyg (bonustips: sov tillsammans med filten ett par veckor innan, för att ge filten din doft).

Förbered en neccessär med det väsentliga men undvik produkter med parfym då nyfödda bebisar är känsliga och med fördel ska kunna känna just din personliga doft. Jag använde parfymfri duschtvål, men hade parfymerat schampo och balsam där jag använde mitt vanliga som jag brukar. Om du behöver mjukgörande till din kropp är babyolja det bästa enligt min erfarenhet! Tandborste och tandkräm, linsgrejer om du använder sådant och hårsnodd om du har längre hår.

Gravid kvinna håller på magen under en gravidfotografering i Stockholm

Annat bra att ha med

Om du planerar att prova att amma så är Purelan en fantastisk kräm för ömma och såriga bröstvårtor. Purelan är också superbra att använda på läpparna om du blir torr efter lustgasen. Jag använder än idag Purelan som läppcerat och på torra sprickor på hälarna!

Godis/snacks efter behag till både dig och eventuell partner under förlossningen om den blir lång, men också om ni stannar kvar på BB ett tag. En vattenflaska kom väl till pass på BB så jag slapp gå och fylla på mitt glas hela tiden. Men under förlossningen fick jag dryck med sugrör så där behövdes inte den specifikt.

Om du vill sjala ditt barn kan jag verkligen rekommendera att ta med dig en sjal redan till BB för att börja där. Fråga personalen om det finns någon med kunskap om att sjala, om du vill ha hjälp. Trikåsjalarna från Coracor är mina absoluta favoriter för en nyfödd bebis upp till ca 6-8 månader!

Vad finns redan på BB?

På BB får du blöjor, en bebismössa och förlossningsbindor. Du får även värktabletter och bedövande salva (Xylocain, vid behov). Men det kan vara bra att ha en uppsättning blöjor och förlossningsbindor som väntar på dig hemma efter hemkomsten. På BB finns också ersättning om du inte vill eller kan amma direkt. För en del kan det ta tid för mjölken att rinna till, då kan man behöva ge bebisen ersättning under tiden. På BB får du också amningsnapp om du önskar, be personalen om hjälp om du är osäker!

Checklista till BB-väskan

 • Plånbok
 • ID-kort
 • Förlossningsbrev
 • Mobil och laddare
 • Förlängningssladd
 • Vattenflaska
 • Godis eller snacks
 • Amningsbh
 • Amningslinne
 • Amningsinlägg
 • Sköna och rymliga trosor
 • Leggings eller mjukisbyxor, typ gravidleggings
 • Pyjamas/nattlinne om du inte vill sova i sjukhusrocken
 • Mjuk och skön kofta/tröja
 • Inneskor
 • Tandborste och tandkräm
 • Läppcerat eller Purelan
 • Parfymfri duschtvål
 • Schampo och balsam
 • Babyolja, bra till intimtvätt och som mjukgörande
 • Eventuella linsgrejer/glasögon
 • Deo
 • Hårsnodd

 

Till bebisen, om du väntar tvillingar kan du med fördel dubblera listan.

 • 2-3 bodies
 • 2 par mjuka byxor
 • 1-2 pyjamaser med fot
 • 1-2 par strumpor
 • mössa
 • vantar utan tumme
 • Overall/ytterplagg  för hemfärden om det är kyligare månader
 • Babyfilt
 • Babyskydd till bilen
 • Gosedjur/snutte

 

Till eventuell partner som stannar kvar på BB, eller om förlossningen drar ut på tiden så kan det vara skönt att inte behöva åka hem för att hämta extrakläder eller annat.

 • Hygienprodukter
 • Tandborste
 • Deo
 • Eventuella linsgrejer/glasögon
 • ID-kort + plånbok
 • Mobil + laddare
 • 1-2 klädombyten
 • Mjukiskläder/pyjamas
 • Inneskor
 • Snacks eller godis

Kontakta mig om du är nyfiken på att boka din gravidfotografering innan det är dags att åka till förlossningen! Vi fotograferar dina gravidbilder ungefär samtidigt som det är läge att packa BB-väskan, alltså när du är mellan vecka 25-35

Om du även vill boka en nyföddfotografering så rekommenderar jag dig att boka det samtidigt, så jag kan garantera att det finns ett datum i min kalender i anslutning till att er bebis föds. Den fotograferingen sker under bebisens första 14 dagar, så det är inte säkert att jag kan lösa en tid i samband med att hen redan fötts.

Jag blir snabbt uppbokad så därför rekommenderar jag att du bokar din fotografering så snart som möjligt, för att säkra ett datum i tid!

Mörkhårig glad kvinna sitter i soffan med en kamera i handen

Heej, det är jag som är Mia!

Gravid, nyfödd och familjefotograf i Småland

Hey gorgeous, så glad jag är att du hittat hit! Välkommen till min blogg, lite som en dagbok om mina fantastiska kunder, ”behind the scenes” och sådant som hör till mina fotograferingsområden. Häng kvar och säg gärna hej!

Sök