information & stylingguide

Inför er nyföddfotografering

Nyfödd bebis gäspar stort i mammans famn

professionell glädjespridare. och fotograf

Heej!

Det är jag som är Mia, fotograf baserad både i Stockholm och Eksjö, Småland.

Jag brinner verkligen för det jag gör och älskar att skapa och fånga de genuina stunderna, med glädjen, skratten, tårarna och skrapsåren.

Jag kallar mig ofta snarare för livsstilsfotograf än specifikt nyfödd eller familjefotograf. Jag är fotografen som följer er familj genom livet och dokumenterar er, oavsett om det är graviditeten, nyföddperioden eller bara en helt vanlig dag i september med er busiga familj.

I den här guiden ger jag lite tips och råd inför vår foto-lek-dejt. Det är bra om samtliga vuxna som ska vara med, läser igenom den och är lite förberedda.
Om ni har några funderingar eller frågor inför fotograferingen, bara hör av er!

Fotograf med brun kofta tittar in i kameran och ler
Nyföddfoto i Stockholm

nyföddbubblan

4 tips inför er session

Familjefotografering i Stockholm

Ha roligt!

Först av allt, det ska vara roligt att fotograferas! Jag vet att det kan vara stressande att klura ut vad alla ska ha på sig eller hur det ska gå med barnets vila. Förhoppningsvis kan jag lugna er en del med den här guiden. Men bortsett från det, kläder spelar egentligen ingen roll. Det som spelar roll är att familjen har kul. Lek och ha roligt!

Nyföddfotografering i hemmet

Låt barnen visa vägen

Om det finns syskon i hemmet så är det en stor omställning att det flyttar in en ny människa i familjen. Barn blir blyga, är nyfikna på kameran, bryr sig inte om den alls, vill visa sitt senaste skrapsår eller gömma sig i pappas famn. Allt det där är okej, jag vill möta barnen på deras nivå och det sista ett barn behöver är en vuxen som kommenterar hur vida barnet är blygt eller för den delen har spring i benen. Om någon vill gömma sig i famnen på er, snubblar och blir ledset och behöver tröst eller vill springa det snabbaste den kan, så omfamnar vi den stunden och jag dokumenterar den genuina stunden som uppstår med tröst och med upptäckarlust. Men under resans gång är det viktigt att ni visar barnen vägen under fotograferingen. Om ni har roligt så kommer de ha roligt. Om ni vill vara med så kommer de vilja vara med. Er roll kommer vara att våga fånga barnen när de springer, kasta upp i luften, kittla, kramas, näsgnugga, mysa, leka tittut eller dansa med barnet på höften.

Familjefotografering i Stockholm

Vara nära

Resultatet vi vill ha är härliga bilder där ni som familj är samlade, nära varandra, håller i och om varandra. Det bästa sättet vi uppnår det här resultatet på är att ni vågar vara nära varandra. Ofta blir man osäker framför kameran med vart man ska göra av sina händer, i det här fallet är det enkelt – håll varandras händer, lägg en hand på någons axel, håll om varandra, klappa på ert nyfödda barn etc. Jag hjälper er och guidar er hela tiden samtidigt som jag gärna ser att ni är så mycket som er själva som möjligt.

Nyfödd bebis ligger och sover under en grön filt

Sovande bebis

En nyfödd bebis har ingen dygnsrytm och därför kretsar de första veckorna kring bebisens mat- och sovklocka. Om ni önskar bilder på er bebis sovande, så är min starkaste rekommendation att ni håller er bebis vaken i minst en timme innan vår bokade fotograferingstid. Bilderna på er nyfödda bebis blir jättefina oavsett om hen sover eller är vaken, men vid sovande bilder är det lättare att ta något poserade bilder där ni håller hen tätt i famnen, när hen ligger enskilt på en bädd och om jag ska fota detaljer. Om ni önskar både vakna och sovande bilder börjar vi med de sovande genom att ni börjar söva bebisen när jag kommer, för att sedan väcka hen mot slutet.

Fotograf Mia Modigh Westlund

Förberedelser

Vem är jag för era barn? Genom att låta barnen ”lära känna” mig före fotograferingen så kan det underlätta när vi ses, att de inte känner att jag är en helt främmande människa. Ni kan visa bilder på mig, ni hittar ett gäng här. Berätta lite om mig, att jag älskar tacos, kladdkaka och har en busig hund som heter Idun och en ännu busigare tvååring som heter Jack. Barn tycker om förberedelser så de vet lite vad som ska hända, så att berätta att ni ska ha en lekdejt med mig och min kamera och att jag ska ta lite bilder på er när ni alla gosar, ger dem en trygg känsla snarare än att de känner höga förväntningar på sig.

den vanligaste frågan

Vad ska vi ha på oss?

En av de vanligaste frågorna jag får inför en fotografering är ”Vad ska vi ha på oss?”. Jag hjälper er gärna att bolla outfits så ni känner er bekväma samtidigt som vi säkerställer att bilderna blir så behagliga som möjligt att titta på. Mitt tips är alltid att lägga ut kläderna ni tänkt er på golvet, som ett collage, för att se hur färger och mönster harmoniserar.

Välj en färgpalett

Utgå från en palett om 3-4 färger. Tänk i termer som toner, t.ex blåa toner, jordiga toner, neutrala, pastell osv. Alla i familjen kan få uttrycka sin personliga stil inom den valda färgpaletten, så koordineras hela familjens kläder snyggt! Detta betyder alltså inte att ni behöver vara rädd för att använda kläder med färg, utan att ni bara ska tänka enhetligt med färgvalen.

En pappa, mamma och två barn sitter på gräset på sin familjefotografering

Matcha inte. Koordinera.

Det här betyder alltså att alla inte måste matcha 100% med blåa jeans och vit t-shirt. Ni vill komplettera varandra genom att välja färger som passar ihop och blir behagliga för ögat att titta på. Min erfarenhet är att om alla väljer samma typ av kläder så smälter ni samman och bilderna poppar inte på det livfulla sättet som vi önskar.

Mönster

Använd gärna kläder med mönster, men med måtta! Alla bör inte ha tröjor med olika mönster, det blir för rörigt för ögat. Undvik gärna kläder med stora logotyper/figurer på för ett mer tidlöst uttryck i bilderna. Kläder med mycket småmönster kan lätt bli ”plottrigt” på bild.

Familj busar på sin familjefotografering utomhus i Stockholm

Rörligt och rätt storlek

Undvik stela skjortor, finbyxor och material som korvar sig eller lätt blir skrynkligt när ni sitter ner. Finkläderna hör hemma på bröllop, inte när ni sitter i soffan och gosar med er nyfödda bebis. Det är också bra att tänka på vilken storlek barnen har, man vill ju gärna tänka framåt och köper storleken större till både nyfödda och större barn – så de har att växa i. Men till fotograferingen är det mycket bättre och snyggare om kläderna sitter helt rätt just precis nu. Så satsa på kläder i rätt storlek.

Nyfödd bebis som gäspar i sin pappas famn

Avklätt

En del önskar lite mer ”avklädda” bilder på sin nyfödda bebis. Det är ju något särskilt med att se alla de där små gulliga rynkorna och lungohåret på ryggen. Men alla vill inte detta och det är viktigt att ni tänker igenom vad ni önskar och inte, så vi dels inte missar några bilder men dels inte tar bilder som ni inte vill ta.

Nyföddfotografering i hemmet
En familj bestående av en mamma, pappa, nyfödd bebis och nybliven storasyster kramas inomhus
Nybliven pappa håller sin sovande bebis under nyföddfotograferingen

Planera i god tid

Jag är skomakarens barn, så gör inte som jag! Var inte ute i sista sekund, varken med klädval eller frisörbesök. Ge er tid att rätta till en klippning ni blivit missnöjda med eller att köpa den där nya tröja som ni tycker skulle passa bättre. På så vis kan ni slappna av och slippa stressa och istället bara njuta och ha roligt!

Klädombyte

Var beredd med klädombyten både till er själva och till barnen, ifall någonting inte känns bra samt för backup om ”olyckan” är framme, det är ändå barn vi pratar om. Jag själv hade en så kallad ”kräkbebis” och det tog mig ett par månader innan jag lärde mig hur många ombyten till mig själv jag behövde packa i skötväskan, haha!

Nyföddfotograf Småland
En man håller om sin kvinna som håller deras nyfödda bebis i famnen

Anpassa kläderna till platsen

Fotar vi hemma hos er, ställ er frågan – brukar vi gå runt med välstrukna skjortor då? Brukar barnen leka i finklänning och lackskor? Är vi utomhus ställer vi samma fråga – brukar vi leka ute bland höstlöven i sommarklänning och högklackat eller shorts och t-shirt?

Jag menar inte att ni ska dra på er de där urtvättade mjukisbrallorna som ni går runt i hemma, hur sköna de än är, utan att välja en outfit som är mer avslappnad, mjuk och skön att röra sig i. Exempelvis en piké, stickad tröja, chinos, tunika, kofta, jeans eller liknande.

Både inomhus och utomhus ger bara fötter en mer avslappnad känsla än med strumpor, på så väl barn, nyfödda som vuxna.

Fotograf Mia Modigh Westlund (www.mwfotograf.se)
Nyföddfotograf i Småland

Amning/flaskmatning

Vill ni ha bilder på när er nyfödda bebis matas? Berätta gärna för mig om ni önskar eller inte önskar detta, då en del tycker att denna stunden är för intim och inte vill få den fotograferad. Medans andra ångrar att vi inte fotograferade då. Tänk på att jag fotograferar er för ER skull, det är era bilder, era minnen. Så om ni vill få stunden fotograferad men är oroliga över att jag ska visa upp bilderna sen, så kan ni känna er lugna med att jag alltid frågar innan jag lägger upp någon bild, om det är okej! Så ni inte väljer bort de bilderna av den anledningen.

Nyfödd bebis ammar sin mamma under en nyföddfotografering i Stockholm
Ett barn näsgnuggar sin mamma

Några sista små tips

♥ Jag tar ibland närbilder så tänk på rena och klippta naglar, både på vuxna och barn. Är det svårt att klippa naglarna på barnet? Vänta tills hen sovit i ca 10 minuter och kommit in i djupsömn och klipp då naglarna i sängen. Jag lägger en liten handduk under så den fångar upp naglarna. Ett life-hack som fungerat i två år här!

♥ Våtservetter/tvättlappar för att kunna tvätta barnen runt mun och näsa.

♥ Har barnet ett favoritgosedjur, en snuttefilt eller något annat som betyder mycket? Ta med det! Det kan bli fantastiskt fint att involvera betydelsefulla saker i bilderna.

♥ Låt alla ha vilat sig och ätit ordentligt innan vår foto-lek-dejt. Sömngrusiga ögon och lågt blodsocker är inte er bästa vän. Stressa ned innan och peppa varandra, annars är risken att er stress smittar av sig på alla!

♥ Lägg mobiltelefoner, nycklar, snusdosor osv, på något annat ställe än i fickorna.

♥ Undvik keps/mössa som lämnar märken i pannorna, som plattar till frisyren osv.

♥ Bär ni i sele/bärsjal? Ta gärna med den till fotograferingen, det är en fantastiskt fin detalj att få med. Min egna bär-resa ligger mig varmt om hjärtat och jag önskar jag hade den dokumenterad i bild.

Familjefotografering i Eksjö
En mamma bär sitt barn i en vävd sjal
Lifestyle fotografering

Har jag missat något?

Vanliga frågor

Vilken tid fotar vi?

Vi fotograferar då ljuset är som bäst. Nyföddfotografering sker oftast inomhus och då fotar vi förmiddag/mitt på dagen då det är som ljusast. På vår- och sommarhalvåret då solen är framme längre kan vi fotografera på eftermiddagen också. 

Redigerar du bilderna?

Jag redigerar alla bilder som jag levererar. Det betyder att jag ger bilderna enhetlig stil med ljus, färger och kontrast. Jag gör inte någon ”beauty-retusch” och förändrar ert utseende. Jag brukar ta bort exempelvis finnar eller sår som uppkommit och normalt inte tillhör utseendet, samt på barn och nyfödda där det kan finnas grus i ögonen, hormonprickar och lite ”flagnad” och rodnad hy. Skrubbsår på barnsben hör till och är inget jag normalt redigerar bort. Säg gärna till mig på plats om det är något ni vill ska redigeras bort, ibland ser jag inte skillnad på ett födelsemärke eller finne när jag sitter med redigeringen.

Nyfödd bebis små fötter sticker upp från sängen.
Nyföddfotograf Stockholm

Vad händer om vi blir sjuka?

Om någon blir sjuk bokar vi enkelt om er tid, det viktigaste är att ni talar om det för mig i så god tid som möjligt. Om jag blir sjuk hör jag av mig och bokar om er tid, för mig är er nyfödda bebis säkerhet viktig och därför kommer jag inte om jag känner mig krasslig. Jag börjar med att tvätta mina händer när jag kommer till er och önskar ni att jag använder munskydd, säg till innan så tar jag på mig det innan jag kliver in!

Vad händer efter fotograferingen?

Inom två veckor efter fotograferingen får ni ett urvalsgalleri som är öppet i 7 dagar, vilket ger er gott om tid att välja ut de bilderna ni önskar köpa. När ni valt era bilder får ni en slutfaktura för fotograferingen och era bilder och eventuella tillvalsprodukter. Era bilder är leveransklara inom fyra veckor efter att fakturan är betald, jag redigerar era bilder med noggrann retusch, då en nyfödd bebis kan ha hormonprickar, rodnad hy etc. som jag omsorgsfullt redigerar bort, naturligtvis utan att förändra bebis utseende.

Nyfödd bebis ligger och sover under en grön filt
Nyfödd bebis ligger på säng och tittar in i kameran

vad gör ni med bilderna sen?

Investera i era väggar

I anslutning till ert privata webbgalleri kommer det finnas en webbshop med utvalda högkvalitativa produkter. Här kan ni enkelt beställa förstoringar, fotoalbum, hälsningskort och lite andra produkter som jag personligen valt ut. På det här sättet blir det av, den där fotoväggen till hemmet, den perfekta julklappen till mor- och farföräldrar eller dopkorten som är värda att sparas. Leverantörerna till mina produkter är noggrant utvalda och erhåller podukter av otroligt fin kvalité som inget vanligt konsumentlabb kan mäta sig med. Om ni vill ha hjälp att planera en fotovägg eller designa ett fotoalbum, så bara säg till så hjälper jag er utan extra kostnad!

En kvinna håller i ett framkallat familjefoto

Mina sista förberedelser

Förberedelseformulär

Det här är jag och min busiga familj.

Om vi hade haft något smeknamn så hade det utan tvekan varit TACOFAMILJEN! Vi har en son som är två år och heter Jack men kallas Vilde Bill, har man träffat honom så förstår man varför 🤪🌪

Jag och min man heter Mia och Glenn och fredagsmys hos oss är tacos med vår Fiesta-playlist och sombreros på huvudet. Efter att Jack somnat kollar vi antingen Idol, någon film eller serie, som vi mumsar lösgodis, popcorn eller chips till.

Jacks största intresse är traktorer, men han tycker också om att läsa böcker och dansa. Våra vänner skulle nog beskriva oss som just Tacofamiljen och tja, vi skulle nog beskriva oss själva som det. Eller som humoristiska och busiga men smått trötta småbarnsföräldrar.

Nu är det er tur!

För att ge mig en liten extra hjälp på vägen så ska ni få äran att låta mig lära känna er lite mer i förväg. Framförallt kan det underlätta mitt samspel med era barn. Senast en vecka före vår foto-lek-dejt önskar jag att ni fyller i formuläret nedan och skickar till mig.

Fotograf Mia Modigh Westlund

Har ni några frågor är jag bara ett mail, sms eller samtal bort!

hej@mwfotograf.se | 0738-23 51 99

Vi ses snart!
Mia