Information & stylingguide

Information & styling guide

Heej!

Det är jag som är Mia 👋🏻

Jag brinner verkligen för det jag gör och älskar att skapa vackra bilder med starka kvinnor, att fånga den naturliga skönheten på ett glatt och avslappnat sätt. Och att få dokumentera den otroliga resan det är att bära på ett barn.

Som person är jag lättsam, skojfrisk och bjuder på mig själv. Jag brukar ha lätt för att få personer avslappnade framför min kamera och jag hoppas att du ser fram emot vår gravid session lika mycket som jag.

Om du känner dig nervös och osäker inför, har en massa frågor och funderingar, så bara hör av dig så hjälper jag dig att känna dig trygg och lugn.

Dags att gotta ner dig i min prepp guide

I den här guiden kommer jag gå igenom allt möjligt du behöver veta inför vår fotografering. Självklart är jag bara ett mail/sms bort om du fortfarande har frågor som du inte fått svar på!

Längst ner

Längst ned på sidan kommer du till ett litet frågeformulär. Jag ber dig fylla i det senast en vecka innan fotograferingen, för att hjälpa mig med lite extra förberedelser.

Mörkhårig glad kvinna sitter i soffan med en kamera i handen

Vi börjar här

Några små tips att tänka på

Ha roligt!

Först av allt, det ska vara roligt att fotograferas! Jag vet att det kan vara stressande att klura ut vad ni ska ha på er eller hur du ens ska få med din partner på tåget. Förhoppningsvis kan jag lugna er en del med den här guiden. Men bortsett från det, kläder spelar egentligen ingen roll. Det som spelar roll är att ni har kul, för det lovar jag att ni kommer ha!

Vara nära

Resultatet vi vill ha är härliga bilder där ni som familj är samlade, nära varandra, håller i och om varandra. Det bästa sättet vi uppnår det här resultatet på är att ni vågar vara nära varandra. Ofta blir man osäker framför kameran med vart man ska göra av sina händer, i det här fallet är det ganska enkelt - håll varandras händer, håll om det lilla livet i magen, lägg en hand på någons axel, pilla i någons hår etc. 

Låt barnen vara barn

Om ni har barn sedan innan som ska vara med: Barn blir blyga, är nyfikna på kameran, bryr sig inte om den alls, vill visa sitt senaste skrapsår eller gömma sig i pappas famn. Allt det där är okej, jag vill möta barnen på deras nivå och det sista ett barn behöver är en vuxen som kommenterar hur vida barnet är blygt eller för den delen har spring i benen.

Om någon vill gömma sig i famnen på er, snubblar och blir ledset och behöver tröst eller vill springa det snabbaste den kan, så omfamnar vi den stunden och jag dokumenterar den genuina stunden som uppstår med tröst och med upptäckarlust.

Men under resans gång är det viktigt att ni visar barnen vägen under fotograferingen. Om ni har roligt så kommer de ha roligt. Om ni vill vara med så kommer de vilja vara med. Er roll kommer vara att våga fånga barnen när de springer, kasta upp i luften, kittla, kramas, näsgnugga, mysa, leka tittut eller dansa med barnet på höften.

Den vanligaste frågan

Vad ska vi ha på oss?

En av de vanligaste frågorna jag får inför en fotografering är ”Vad ska vi ha på oss?”. Jag hjälper er gärna att bolla outfits så ni känner er bekväma samtidigt som vi säkerställer att bilderna blir så behagliga som möjligt att titta på. Mitt tips är alltid att lägga ut kläderna ni tänkt er på golvet, som ett collage, för att se hur färger och mönster harmoniserar. Generellt råder jag också till att anpassa kläderna till platsen och årstiden.

Välj en färgpalett

Utgå från en palett om 3-4 färger. Tänk i termer som toner, t.ex blåa toner, jordiga toner, neutrala, pastell osv. Alla i familjen kan få uttrycka sin personliga stil inom den valda färgpaletten, så koordineras hela familjens kläder snyggt! Detta betyder alltså inte att ni behöver vara rädd för att använda kläder med färg, utan att ni bara ska tänka enhetligt med färgvalen.

En familj på fem kramas utomhus på sin familjefotografering

Matcha inte. Koordinera.

Det här betyder alltså att alla inte måste matcha 100% med blåa jeans och vit t-shirt. Ni vill komplettera varandra genom att välja färger som passar ihop och blir behagliga för ögat att titta på. Min erfarenhet är att om alla väljer samma typ av kläder så smälter ni samman och bilderna poppar inte på det livfulla sättet som vi önskar.

Använd gärna kläder med mönster, men med måtta! Alla bör inte ha tröjor med olika mönster, det blir för rörigt för ögat. Undvik gärna kläder med stora logotyper/figurer på för ett mer tidlöst uttryck i bilderna. Kläder med mycket småmönster kan lätt bli ”plottrigt” på bild.

Gravidfotografering i Småland

Rörligt

Undvik stela skjortor, finbyxor och material som korvar sig eller lätt blir skrynkligt när ni sitter ner. Ni kommer få röra er mycket, leka och busa. Finkläderna hör hemma på bröllop, inte när ni ska mysa, kramas, busa, dansa och springa och slänga upp barnen i luften.

Avklätt

Fundera på om du önskar bilder på magen som är lite mer avklädda. Vad har du för underkläder? Kanske dags att unna dig ett par nya underkläder som ger bilderna det där lilla extra? Jag har ett par klädesplagg att låna ut, så som några olika negligéer, kimonos i skira tyger, en jeansjacka samt linneskjortor, som alla gör sig väldigt fint på bild.

Gravid kvinna i underkläder och kimono omfamnar sin mage i solljus med skuggor på

Planera i god tid

Var inte ute i sista sekund, varken med klädval eller frisörbesök. Ge er tid att rätta till en klippning ni blivit missnöjda med eller att köpa den där nya tröja som ni tycker skulle passa bättre. På så vis kan ni slappna av och slippa stressa och istället bara njuta och ha roligt!

Jag uppmuntrar alltid klädombyte för mer variation i bilderna. Exempelvis kan du jobba med ”lager på lager” så det kan vara enkelt att få en ny look bara genom att ta av en kofta. Om ni har barn sedan tidigare är det även bra med fler plagg i väskan för backup om kladd-olyckan är framme. Detta gäller alltså samtliga medlemmar i familjen.

Gravidfotografering i Småland

Anpassa kläderna till platsen

Fotar vi hemma hos er, ställ er frågan – brukar vi gå runt med välstrukna skjortor då? Brukar barnen leka i finklänning och lackskor? Är vi utomhus ställer vi samma fråga – brukar vi leka ute bland höstlöven i sommarklänning och högklackat eller shorts och t-shirt?

Jag menar inte att ni ska dra på er de där urtvättade mjukisbrallorna som ni går runt i hemma, hur sköna de än är, utan att välja en outfit som är mer avslappnad, mjuk och skön att röra sig i. Utomhus höst och vintertid skippar vi tjocka vinterjackor och satsar istället på gosiga stickade tröjor, halsdukar och under det underställ och flera lager kläder som håller er varma utan.

På vår och sommar, och kanske även hösten, är barfota i gräset en riktigt härlig idé! Både inomhus och utomhus ger bara fötter en mer avslappnad känsla, på så väl barn som vuxna.

Gravid kvinna ligger på en säng med hängselbyxor och blir klappad på magen av den blivande pappan

Några små tips

♥ Jag tar ibland närbilder så tänk på rena och klippta naglar, både på vuxna och barn.

♥ Våtservetter/tvättlappar för att kunna tvätta barnen runt mun och näsa.

♥ Låt alla ha vilat sig och ätit ordentligt innan vår foto-lek-dejt. Sömngrusiga ögon och lågt blodsocker är inte er bästa vän. Stressa ned innan och peppa varandra, annars är risken att er stress smittar av sig på alla!

♥ Lägg mobiltelefoner, nycklar, snusdosor osv, på något annat ställe än i fickorna.

♥ Undvik keps/mössa som lämnar märken i pannorna och plattar till frisyren samt undvik hårsnoddar på handleden som lämnar märken på huden.

Gravid kvinna sitter i underkläder på en säng med ljuset strålande uppifrån och ned på hennes gravida mage.

FAQ

Vanliga frågor

Vilken tid fotar vi

Vi fotograferar då ljuset är som bäst utifrån den årstiden vi befinner oss i. Vid fotografering inomhus fotar vi oftast mitt på dagen då det är som ljusast. Att stöka lite med barnens vila och nattning kan kännas väldigt jobbigt (jag vet precis även ur privat erfarenhet som mamma), men det är så värt det för att fånga fantastiska bilder på er i det allra bästa ljuset! Det är bara ett tillfälle och det brukar gå bra med humöret ändå, det är ju ett spännande äventyr vi är på.

Vad händer om det regnar?

Om vi planerat att vara utomhus och vädret är helt emot oss, så bokar vi om. Eller hoppar i vattenpölar? Jag håller koll på prognosen och hör av mig ett par dagar innan. Om vi planerat att vara inomhus är regnet inget bekymmer, om det däremot väntas bli en väldigt mörk dag och vi fotograferar under vinterhalvåret, kan vi komma att boka om för att få bättre ljusinsläpp.

Ett barn som hoppar i en vattenpöl under en familjefotografering

Redigerar du bilderna?

Jag redigerar alla bilder som jag levererar. Det betyder att jag ger bilderna enhetlig stil med ljus, färger och kontrast. Jag gör inte någon ”beauty-retusch” och förändrar ert utseende. Jag brukar ta bort exempelvis finnar eller sår som uppkommit och normalt inte tillhör utseendet. Skrubbsår på barnsben hör till och är inget jag normalt redigerar bort. Säg gärna till mig på plats om det är något ni vill ska redigeras bort, ibland ser jag inte skillnad på ett födelsemärke eller finne när jag sitter med redigeringen.

Vad händer om vi blir sjuka?

Om någon blir sjuk bokar vi enkelt om er tid, det viktigaste är att ni talar om det för mig i så god tid som möjligt. 

Gravid kvinna sitter på en blomsteräng under en gravidfotografering

Boka nyföddfotografering

Skapa en hel story

En ny människa har kommit till världen. Till er familj. Kanske har ni barn sedan innan, kanske inte. Oavsett är det ett nytt liv att lära känna, ett nytt sätt att leva och att få vardagspusslet att landa. Dagarna blandas av hormonella gråtattacker, obeskrivlig lycka och kärlek samt en önskan om att hitta tillbaka till de där knipmusklerna som nu mera är obefintliga.

När jag fotograferar nyfödda så gör jag det i ert hem med en blandning av dokumentär och uppstyrd stil. Jag styr er till det finaste ljuset, ber er ibland titta åt ett visst håll eller hålla på ett särskilt sätt, allt för att ni ska få de finaste bilderna som ni förtjänar.

Jag har också varit nyförlöst och vet hur utmanande den där första tiden kan vara, så jag gör allt i min makt för att ni ska slippa känna någon stress.

När vi fotograferat er graviditet är det extra fint att få binda ihop detta med bilder från nyföddtiden. Det blir bilder som tillsammans berättar historien, från tiden innan bebis fanns hos er, till tiden efter. Det jag brinner för är inte bara att ta fina bilder, utan att få berätta er berättelse. Historien om er familj.

Boka nyföddfotografering

Skapa en hel story

En ny människa har kommit till världen. Till er familj. Kanske har ni barn sedan innan, kanske inte. Oavsett är det ett nytt liv att lära känna, ett nytt sätt att leva och att få vardagspusslet att landa. Dagarna blandas av hormonella gråtattacker, obeskrivlig lycka och kärlek samt en önskan om att hitta tillbaka till de där knipmusklerna som nu mera är obefintliga.

När jag fotograferar nyfödda så gör jag det i ert hem med en blandning av dokumentär och uppstyrd stil. Jag styr er till det finaste ljuset, ber er ibland titta åt ett visst håll eller hålla på ett särskilt sätt, allt för att ni ska få de finaste bilderna som ni förtjänar.

Jag har också varit nyförlöst och vet hur utmanande den där första tiden kan vara, så jag gör allt i min makt för att ni ska slippa känna någon stress.

När vi fotograferat er graviditet är det extra fint att få binda ihop detta med bilder från nyföddtiden. Det blir bilder som tillsammans berättar historien, från tiden innan bebis fanns hos er, till tiden efter. Det jag brinner för är inte bara att ta fina bilder, utan att få berätta er berättelse. Historien om er familj.

Efter

Vad händer sen?

Efter fotograferingen laddar jag in alla bilder på min dator och gör backup. Jag bläddrar igenom de fantastiska bilderna och väljer ut det absolut bästa urvalet. Jag gör en grundredigering och inom 3 veckor laddar jag upp dem i ett låst webbgalleri som bara ni får tillgång till. Där gör ni ert urval av de bilder ni önskar köpa.

Faktura & leverans

När ni valt era bilder så får ni en slutfaktura på de valda bilderna/produkterna. När den är betald (inom 14 dagar) redigerar jag klart bilderna, exempelvis ljusa upp skuggor runt ögon, tar bort om någon fått en finne lagom till fotograferingen osv. När detta är klart kan ni ladda ner bilderna från galleriet, om ni valt digitala bildpaket. Om ni valt produkter beställer jag dem direkt när redigeringen är klar.

Fotobok

Skulle ni vilja investera i en fotobok? Det är en helt magisk känsla att bläddra i en bok med era fantastiska bilder snarare än att bara kolla på dem i mobilen. Extra fint blir det att göra en fotobok med bilder från både gravidfotograferingen och nyföddfotograferingen tillsammans. Ni kan få kika på mina böcker när vi ses om ni önskar och sedan kan ni göra er beställning på den här sidan. Självklart hjäper jag er om ni behöver.

Förstoringar & Canvas

Jag erbjuder förstoringar och canvastavlor i mängder av storlekar, på den här sidan kan du se priserna på mina vanligaste och mest populära storlekar. Jag kan även hjälpa er med inramning så ni får hem produkter färdiga att hängas upp på väggen. Önskar ni hjälp att designa en fotovägg så bara säg till.

Mina sista förberedelser

Förberedelseformulär

Om vi hade haft något smeknamn så hade det utan tvekan varit TACOFAMILJEN! Vi har en son som är 3,5 år och heter Jack men kallas bland annat Vilde Bill, har man träffat honom så förstår man varför 🤪🌪

Jag heter Mia och min man heter Glenn, fredagsmys hos oss är att när jag hämtat Jack på förskolan handlar vi yacogrejer och får en gratis popcorn vid vet lokala Hemköp (älskar deras koncept – en popcornvagn utanför varje fredag!). Sedan gör vi den obligatoriska tacosen med vår Fiesta-playlist i bakgrunden och sombreros på huvudena. 🌮✌🏻

Jacks största intresse är traktorer, men han tycker också om att läsa böcker, bygga med lego och dansa. Våra vänner skulle nog beskriva oss som just Tacofamiljen och tja, vi skulle nog beskriva oss själva som det. Eller som humoristiska och busiga men lite trötta småbarnsföräldrar.

Nu är det er tur!

För att ge mig en liten extra hjälp på vägen så ska ni få äran att låta mig lära känna er lite mer i förväg. Senast en vecka före vår foto-lek-dejt önskar jag att ni fyller i formuläret nedan och skickar till mig.

(Gammal bild på oss från 2021 tagen av Fotograf Emma Ivarsson – dags att förnya den va? 😅)

Vi ses snart!

Jag hoppas att jag med den här guiden kunnat stilla några frågor och funderingar.
Men dyker det upp något så är jag bara ett mail, sms eller samtal bort!

hej@mwfotograf.se | 0738-23 51 99