information & stylingguide

Inför din gravidfotografering

Gravid kvinna sitter i profil på en säng med bh och jeans och fixar med håret

professionell glädjespridare. och fotograf

Heej!

Det är jag som är Mia, gravidfotograf baserad både i Stockholm och Eksjö, Småland.

Jag brinner verkligen för det jag gör och älskar att skapa och fånga de genuina stunderna, med glädjen, skratten, tårarna och skrapsåren.

Jag kallar det jag gör snarare för livsstilsfotograf än specifikt gravid- eller familjefotograf. Jag är fotografen som följer er familj genom livet och fångar era minnen, oavsett om det är graviditeten, nyföddperioden eller bara en helt vanlig dag i september med er busiga familj.

I den här guiden ger jag lite tips och råd inför vår foto-lek-dejt. Det är bra om samtliga vuxna som ska vara med, läser igenom den och är lite förberedda.
Om ni har några funderingar eller frågor inför fotograferingen, bara hör av er!

Skrattande fotograf med en kamera i handen
Gravidfotograf Småland

familjebubblan

3 tips inför er session

Familjefotografering i Stockholm

Ha roligt!

Först av allt, det ska vara roligt att fotograferas! Jag vet att det kan vara stressande att klura ut vad ni ska ha på er eller hur du ens ska få med din partner på tåget. Förhoppningsvis kan jag lugna er en del med den här guiden. Men bortsett från det, kläder spelar egentligen ingen roll. Det som spelar roll är att ni har kul, för det lovar jag att ni kommer ha!

Springande barn under en lifestylefotografering i hemmet

Låt barnen visa vägen

Om ni har barn sedan innan som ska vara med: Barn blir blyga, är nyfikna på kameran, bryr sig inte om den alls, vill visa sitt senaste skrapsår eller gömma sig i pappas famn. Allt det där är okej, jag vill möta barnen på deras nivå och det sista ett barn behöver är en vuxen som kommenterar hur vida barnet är blygt eller för den delen har spring i benen.

Om någon vill gömma sig i famnen på er, snubblar och blir ledset och behöver tröst eller vill springa det snabbaste den kan, så omfamnar vi den stunden och jag dokumenterar den genuina stunden som uppstår med tröst och med upptäckarlust. Men under resans gång är det viktigt att ni visar barnen vägen under fotograferingen. Om ni har roligt så kommer de ha roligt. Om ni vill vara med så kommer de vilja vara med. Er roll kommer vara att våga fånga barnen när de springer, kasta upp i luften, kittla, kramas, näsgnugga, mysa, leka tittut eller dansa med barnet på höften.

Gravidfotograf Småland

Vara nära

Resultatet vi vill ha är härliga bilder där ni som familj är samlade, nära varandra, håller i och om varandra. Det bästa sättet vi uppnår det här resultatet på är att ni vågar vara nära varandra. Ofta blir man osäker framför kameran med vart man ska göra av sina händer, i det här fallet är det enkelt – håll varandras händer, håll om det lilla livet i magen, lägg en hand på någons axel, pilla i någons hår etc. 

den vanligaste frågan

Vad ska vi ha på oss?

En av de vanligaste frågorna jag får inför en fotografering är ”Vad ska vi ha på oss?”. Jag hjälper er gärna att bolla outfits så ni känner er bekväma samtidigt som vi säkerställer att bilderna blir så behagliga som möjligt att titta på. Mitt tips är alltid att lägga ut kläderna ni tänkt er på golvet, som ett collage, för att se hur färger och mönster harmoniserar.

Välj en färgpalett

Utgå från en palett om 3-4 färger. Tänk i termer som toner, t.ex blåa toner, jordiga toner, neutrala, pastell osv. Alla i familjen kan få uttrycka sin personliga stil inom den valda färgpaletten, så koordineras hela familjens kläder snyggt! Detta betyder alltså inte att ni behöver vara rädd för att använda kläder med färg, utan att ni bara ska tänka enhetligt med färgvalen.

Matcha inte. Koordinera.

Det här betyder alltså att alla inte måste matcha 100% med blåa jeans och vit t-shirt. Ni vill komplettera varandra genom att välja färger som passar ihop och blir behagliga för ögat att titta på. Min erfarenhet är att om alla väljer samma typ av kläder så smälter ni samman och bilderna poppar inte på det livfulla sättet som vi önskar.

En pappa, mamma och två barn sitter på gräset på sin familjefotografering
Gravidfotografering i Småland

Mönster

Använd gärna kläder med mönster, men med måtta! Alla bör inte ha tröjor med olika mönster, det blir för rörigt för ögat. Undvik gärna kläder med stora logotyper/figurer på för ett mer tidlöst uttryck i bilderna. Kläder med mycket småmönster kan lätt bli ”plottrigt” på bild.

Rörligt

Undvik stela skjortor, finbyxor och material som korvar sig eller lätt blir skrynkligt när ni sitter ner. Ni kommer få röra er mycket, leka och busa. Finkläderna hör hemma på bröllop, inte när ni får dansa och springa och slänga upp barnen i luften på ett fält i solnedgången.

Avklätt

Fundera på om du önskar bilder på magen som är lite mer avklädda. Vad har du för underkläder? Kanske dags att unna dig ett par nya underkläder som ger bilderna det där lilla extra?

Lånegarderob

Jag har ett par klädesplagg att låna ut, så som några olika negligéer, kimonos i skira tyger, en jeansjacka samt linneskjortor, som alla gör sig väldigt fint på bild.

Gravid kvinna med blommig blus håller på sin mage i grönskande natur
Gravid kvinna sitter i profil på en säng med bh och jeans och fixar med håret
Gravid kvinna i underkläder och kimono omfamnar sin mage i solljus med skuggor på
Gravid kvinna i blommig klänning håller en bukett smörblommor framför sin mage

Planera i god tid

Jag är skomakarens barn, så gör inte som jag! Var inte ute i sista sekund, varken med klädval eller frisörbesök. Ge er tid att rätta till en klippning ni blivit missnöjda med eller att köpa den där nya tröja som ni tycker skulle passa bättre. På så vis kan ni slappna av och slippa stressa och istället bara njuta och ha roligt!

Klädombyte

Jag uppmuntrar alltid klädombyte för mer variation i bilderna. Exempelvis kan du jobba med ”lager på lager” så det kan vara enkelt att få en ny look bara genom att ta av en kofta. Om ni har barn sedan tidigare är det även bra med fler plagg i väskan för backup om kladd-olyckan är framme. Detta gäller alltså samtliga medlemmar i familjen.

Gravid kvinna i snölandskap och beiga kläder, håller händerna på gravidmagen

Anpassa kläderna till platsen

Fotar vi hemma hos er, ställ er frågan – brukar vi gå runt med välstrukna skjortor då? Brukar barnen leka i finklänning och lackskor? Är vi utomhus ställer vi samma fråga – brukar vi leka ute bland höstlöven i sommarklänning och högklackat eller shorts och t-shirt?

Jag menar inte att ni ska dra på er de där urtvättade mjukisbrallorna som ni går runt i hemma, hur sköna de än är, utan att välja en outfit som är mer avslappnad, mjuk och skön att röra sig i. Utomhus höst och vintertid skippar vi tjocka vinterjackor och satsar istället på gosiga stickade tröjor, halsdukar och under det underställ och flera lager kläder som håller er varma utan.

På vår och sommar, och kanske även hösten, är barfota i gräset en riktigt härlig idé! Både inomhus och utomhus ger bara fötter en mer avslappnad känsla, på så väl barn som vuxna.

Gravid kvinna ligger på en säng med hängselbyxor och blir klappad på magen av den blivande pappan

Några små tips

♥ Jag tar ibland närbilder så tänk på rena och klippta naglar, både på vuxna och barn.

♥ Våtservetter/tvättlappar för att kunna tvätta barnen runt mun och näsa.

♥ Har barnet ett favoritgosedjur, en snuttefilt eller något annat som betyder mycket? Ta med det! Det kan bli fantastiskt fint att involvera betydelsefulla saker i bilderna.

♥ Låt alla ha vilat sig och ätit ordentligt innan vår foto-lek-dejt. Sömngrusiga ögon och lågt blodsocker är inte er bästa vän. Stressa ned innan och peppa varandra, annars är risken att er stress smittar av sig på alla!

♥ Lägg mobiltelefoner, nycklar, snusdosor osv, på något annat ställe än i fickorna.

♥ Undvik keps/mössa som lämnar märken i pannorna, som plattar till frisyren osv. 

Närbild på en gravidmage som omfamnas av händer från mamman, pappan och blivande storasyskonet under en gravidfotografering i Stockholm

Har jag missat något?

Vanliga frågor

Vilken tid fotar vi?

Vi fotograferar då ljuset är som bäst. Tidig morgon, senare eftermiddag eller någon timme före solnedgång. Vid fotografering inomhus fotar vi oftast mitt på dagen då det är som ljusast. Att stöka lite med barnens vila och nattning kan kännas väldigt jobbigt (jag vet precis även ur privat erfarenhet som mamma), men det är så värt det för att fånga fantastiska bilder på er i det allra bästa ljuset! Det är bara ett tillfälle och det brukar gå bra med humöret ändå, det är ju ett spännande äventyr vi är på.

Vad händer om det regnar?

Om vi planerat att vara utomhus och vädret är helt emot oss, så bokar vi om. Eller hoppar i vattenpölar? Jag håller koll på prognosen och hör av mig ett par dagar innan. Om vi planerat att vara inomhus är regnet inget bekymmer, om det däremot väntas bli en väldigt mörk dag och vi fotograferar under vinterhalvåret, kan vi komma att boka om för att få bättre ljusinsläpp.

Gravid kvinna i gul blommig klänning klänning håller om sin mage i solnedgången på ett grönt fält
Fotograf Mia Modigh Westlund (www.mwfotograf.se)

Redigerar du bilderna?

Jag redigerar alla bilder som jag levererar. Det betyder att jag ger bilderna enhetlig stil med ljus, färger och kontrast. Jag gör inte någon ”beauty-retusch” och förändrar ert utseende. Jag brukar ta bort exempelvis finnar eller sår som uppkommit och normalt inte tillhör utseendet. Skrubbsår på barnsben hör till och är inget jag normalt redigerar bort. Säg gärna till mig på plats om det är något ni vill ska redigeras bort, ibland ser jag inte skillnad på ett födelsemärke eller finne när jag sitter med redigeringen.

Vad händer om vi blir sjuka?

Om någon blir sjuk bokar vi enkelt om er tid, det viktigaste är att ni talar om det för mig i så god tid som möjligt. 

Fotar du lite mer uppställda traditionella poser?

Jag brukar försöka ta några av de där bilderna som mor- och farföräldrar gärna vill ha, så länge barnen är med på det. En bild där alla kollar in i kameran och ler. Men jag spenderar mer tid till att fånga bilder med bus, kramar och näsgnugg.

Vad händer efter fotograferingen?

Inom två veckor efter fotograferingen får ni ett urvalsgalleri som är öppet i 7 dagar, vilket ger er gott om tid att välja ut de bilderna ni önskar köpa. Här väljer ni också om ni vill beställa några fysiska produkter. När ni valt era bilder får ni en slutfaktura för era bilder och eventuella tillvalsprodukter. Inom 14 dagar eller tidigast då fakturan är betald, kan ni ladda ner era bilder från galleriet.

Gravid kvinna i snölandskap och beiga kläder, blåser på snö som hon håller i handen
Gravid kvinna håller på magen under en gravidfotografering i Stockholm

vad gör ni med bilderna sen?

Investera i era väggar

I anslutning till ert privata webbgalleri kommer det finnas en webbshop med utvalda högkvalitativa produkter. Här kan ni enkelt beställa förstoringar, fotoalbum, hälsningskort och lite andra produkter som jag personligen valt ut. På det här sättet blir det av, den där fotoväggen till hemmet, den perfekta julklappen till mor- och farföräldrar eller dopkorten som är värda att sparas. Leverantörerna till mina produkter är noggrant utvalda och erhåller podukter av otroligt fin kvalité som inget vanligt konsumentlabb kan mäta sig med. Om ni vill ha hjälp att planera en fotovägg eller designa ett fotoalbum, så bara säg till så hjälper jag er utan extra kostnad!

vi binder ihop er story

Boka nyföddfotografering

En ny människa har kommit till världen. Till er familj. Kanske har ni barn sedan innan, kanske inte. Oavsett är det ett nytt liv att lära känna, ett nytt sätt att leva och att få vardagspusslet att landa. Dagarna blandas av hormonella gråtattacker, obeskrivlig lycka och kärlek samt en önskan om att hitta tillbaka till de där knipmusklerna som nu mera är obefintliga.

När jag fotograferar nyfödda så gör jag det i ert hem med en blandning av dokumentär och uppstyrd stil. Jag styr er till det finaste ljuset, ber er ibland titta åt ett visst håll eller hålla på ett särskilt sätt, allt för att ni ska få de finaste bilderna som ni förtjänar.

Jag har också varit nyförlöst och vet hur utmanande den där första tiden kan vara, så jag gör allt i min makt för att ni ska slippa känna någon stress.

När vi fotograferat er graviditet är det extra fint att få binda ihop detta med bilder från nyföddtiden. Det blir bilder som tillsammans berättar historien, från tiden innan bebis fanns hos er, till tiden efter. Det jag brinner för är inte bara att ta fina bilder, utan att få berätta er berättelse. Historien om er familj.

Mina sista förberedelser

Förberedelseformulär

Om vi hade haft något smeknamn så hade det utan tvekan varit TACOFAMILJEN! Vi har en son som är 2,5 år och heter Jack men kallas bland annat Vilde Bill, har man träffat honom så förstår man varför 🤪🌪

Jag och min man heter Mia och Glenn och fredagsmys hos oss är tacos med vår Fiesta-playlist och sombreros på huvudet. Efter att Jack somnat kollar vi antingen någon film eller serie, som vi mumsar lösgodis, popcorn eller chips till.

Jacks största intresse är traktorer, men han tycker också om att läsa böcker och dansa. Våra vänner skulle nog beskriva oss som just Tacofamiljen och tja, vi skulle nog beskriva oss själva som det. Eller som humoristiska och busiga men smått trötta småbarnsföräldrar.

Nu är det er tur!

För att ge mig en liten extra hjälp på vägen så ska ni få äran att låta mig lära känna er lite mer i förväg. Senast en vecka före vår foto-lek-dejt önskar jag att ni fyller i formuläret nedan och skickar till mig.

En blivande pappa håller om den gravida magen på sin fru som skrattar stort

Gravidfoto på oss av Emma Ivarsson, 2020

Har ni några frågor är jag bara ett mail, sms eller samtal bort!

hej@mwfotograf.se | 0738-23 51 99

Vi ses snart!
Mia