Inför er familjefotografering

information & stylingguide
Gravidfotograf Småland
Fotograf i Småland

Heej!

Heej! Det är jag som är Mia, familjefotograf för närvarande baserad i Eksjö, Småland.

Jag brinner verkligen för det jag gör och älskar att skapa och fånga de genuina stunderna, med glädjen, skratten, tårarna och skrapsåren.

Jag kallar det jag gör snarare för livsstilsfotograf än specifikt nyfödd eller familjefotograf. Jag är fotografen som följer er familj genom livet och fångar er familj, oavsett om det är graviditeten, nyföddperioden eller bara en helt vanlig dag i september med er busiga familj.

I den här guiden ger jag lite tips och råd inför vår foto-lek-dejt. Det är bra om samtliga vuxna som ska vara med, läser igenom den och är lite förberedda.
Om ni har några funderingar eller frågor inför fotograferingen, bara hör av er!

Nyföddfotografering lifestyle i Eksjö

3 tips inför er session

HA ROLIGT!
Först av allt, det ska vara roligt att fotograferas! Jag vet att det kan vara stressande att klura ut vad alla ska ha på sig eller hur det ska gå med barnets vila. Förhoppningsvis kan jag lugna er en del med den här guiden. Men bortsett från det, kläder spelar egentligen ingen roll. Det som spelar roll är att familjen har kul. Lek och ha roligt!

LÅT BARNEN VISA VÄGEN
Barn blir blyga, är nyfikna på kameran, bryr sig inte om den alls, vill visa sitt senaste skrapsår eller gömma sig i pappas famn. Allt det där är okej, jag vill möta barnen på deras nivå. Om någon är blyg och vill gömma sig i famnen på er, snubblar och blir ledset och behöver tröst, så omfamnar vi den stunden och jag dokumenterar den genuina stunden som uppstår. Men under resans gång är det viktigt att ni visar barnen vägen under fotograferingen. Om ni har roligt så kommer de ha roligt. Om ni vill vara med så kommer de vilja vara med. Er roll kommer vara att våga fånga barnen, kasta upp i luften, kittla, kramas, näsgnugga, mysa, leka tittut eller dansa med barnet på höften.

VARA NÄRA
Resultatet vi vill ha är härliga familjebilder där ni som familj är samlade, nära varandra, håller i och om varandra. Det bästa sättet vi uppnår det här resultatet på är att ni vågar vara nära varandra. Ofta blir man osäker framför kameran med vart man ska göra av sina händer, i det här fallet är det enkelt – håll varandras händer, lägg en hand på någons axel, håll om varandra, pilla i någons hår etc. Se också till att ni sitter och står nära varandra, om jag inte uttryckligen ber om att fånga t.ex. barnens egna lek eller stund vid något tillfälle. 

Familjefotografering utomhus

Vad ska vi ha på oss?

En av de vanligaste frågorna jag får inför en fotografering är ”Vad ska vi ha på oss?”. Jag hjälper er gärna att bolla outfits så ni känner er bekväma samtidigt som vi säkerställer att bilderna blir så behagliga som möjligt att titta på.

VÄLJ EN FÄRGPALETT FÖRST
Utgå från en palett om 3-4 färger. Tänk i termer som toner, t.ex blåa toner, jordiga toner, neutrala, pastell osv. Alla i familjen kan få uttrycka sin personliga stil inom den valda färgpaletten, så koordineras hela familjens kläder snyggt!

MATCHA INTE. KOORDINERA.
Det här betyder alltså att alla inte måste matcha 100% med blåa jeans och vit t-shirt. Ni vill komplettera varandra genom att välja färger som passar ihop och blir behagliga för ögat att titta på. Min erfarenhet är att om alla väljer samma typ av kläder så smälter ni samman och bilderna poppar inte på det livfulla sättet som vi önskar.

MÖNSTER
Använd gärna kläder med mönster, men med måtta! Alla bör inte ha tröjor med olika mönster, det blir för rörigt för ögat. Undvik gärna kläder med stora logotyper/figurer på för ett mer tidlöst uttryck i bilderna.

RÖRLIGT
Undvik stela skjortor, finbyxor och material som korvar sig eller lätt blir skrynkligt när ni sitter ner. Ni kommer få röra er mycket, leka och busa. Finkläderna hör hemma på bröllop, inte när ni får dansa och springa och slänga upp barnen i luften på ett fält i solnedgången.

Gravidfotografering i Småland
Lifestyle fotografering

PLANERA I GOD TID
Var inte ute i sista sekund, varken med klädval eller frisörbesök. Ge er tid att rätta till en klippning ni blivit missnöjda med eller att köpa den där nya tröja som ni tycker skulle passa bättre. På så vis kan ni slappna av och slippa stressa och istället bara njuta och ha roligt!

KLÄDOMBYTE
Om tiden tillåter och vi hinner, så ta med klädombyten ifall någonting inte känns bra på plats. Men även för backup om kladd-olyckan är framme, det är ändå barn vi pratar om.

ANPASSA KLÄDERNA TILL PLATSEN
Fotar vi hemma hos er, ställ er frågan – brukar vi gå runt med välstrukna skjortor då? Brukar barnen leka i finklänning och lackskor? Är vi utomhus ställer vi samma fråga – brukar vi leka ute bland höstlöven i sommarklänning och högklackat eller shorts och t-shirt? Jag menar inte att ni ska dra på er de där urtvättade mjukisbrallorna som ni går runt i hemma, hur sköna de än är, utan att välja en outfit som är mer avslappnad, mjuk och skön att röra sig i. Utomhus höst och vintertid skippar vi tjocka vinterjackor och satsar istället på gosiga stickade tröjor, halsdukar och under det underställ och flera lager kläder som håller er varma utan att det syns. På vår och sommar, och kanske även hösten, är barfota i gräset en riktigt härlig idé! Både inomhus och utomhus ger bara fötter en mer avslappnad känsla.

Gravidfotografering i Småland
Provfotografering innan bröllop
Barnfotografering bland vitsippor

Några små tips

Jag tar ibland närbilder så tänk på rena och klippta naglar, både på vuxna och barn.

Våtservetter/tvättlappar för att kunna tvätta barnen runt mun och näsa.

Har barnet ett favoritgosedjur, en snuttefilt eller något annat som betyder mycket? Ta med det! Det blir fantastiskt att involvera betydelsefulla saker i bilderna.

Låt alla ha vilat sig och ätit ordentligt innan vår foto-lek-dejt. Sömngrusiga ögon och lågt blodsocker är inte er bästa vän. Stressa ned innan och peppa varandra, annars är risken att er stress smittar av sig på alla!

Lägg mobiltelefoner, nycklar, snusdosor osv, på något annat ställe än i fickorna.

Gravidfotografering i Småland

Vanliga frågor

VILKEN TID FOTAR VI?
Vi fotograferar då ljuset är som bäst. Tidig morgon, senare eftermiddag eller någon timme före solnedgång. Vid fotografering inomhus under vinterhalvåret fotar vi mitt på dagen då det är som ljusast. Att stöka lite med barnens vila och nattning kan kännas väldigt jobbigt, men det är så värt det för att fånga fantastiska bilder på er i det allra bästa ljuset! Det är bara ett tillfälle och det brukar gå bra med humöret ändå.

VAD HÄNDER OM DET REGNAR?
Om vi planerat att vara utomhus och vädret är helt emot oss, så bokar vi om. Jag håller koll på prognosen och hör av mig ett par dagar innan.

VAD HÄNDER OM VI BLIR SJUKA?
Om någon blir sjuk bokar vi enkelt om er tid, det viktigaste är att ni talar om det för mig i så god tid som möjligt.

FOTAR DU LITE MER UPPSTÄLLDA TRADITIONELLA POSER?
Jag brukar försöka ta några av de där bilderna som mor- och farföräldrar gärna vill ha. En bild där alla kollar in i kameran och ler. Men jag spenderar mer tid till att fånga bilder med bus, kramar och näsgnugg.

VAD HÄNDER EFTER FOTOGRAFERINGEN?
Inom två veckor efter fotograferingen levererar jag era bilder i ett privat onlinegalleri som är öppet i 7 dagar, vilket ger er gott om tid att välja ut de bilderna ni önskar köpa. När ni valt ut era bilder får ni en slutfaktura för era bilder och eventuella tillvalsprodukter. När fakturan är betald kan ni ladda ner alla bilder till dator och telefon.

Vid nyföddfotografering är era bilder leveransklara inom fyra veckor fråb att ni gjort ert urval. Dessa bilder redigerar jag ytterligare med noggrann retusch då er nyfödda bebis kan ha hormonprickar, rodnad hy etc.

Familjefotograf i Eksjö
Gravidfotograf Eksjö

Investera i era väggar!

I anslutning till ert privata webbgalleri kommer det finnas en webbshop med utvalda högkvalitativa produkter. Här kan ni enkelt beställa förstoringar, fotoalbum, hälsningskort och lite andra produkter som jag personligen valt ut. På det här sättet blir det av, den där fotoväggen till hemmet, den perfekta julklappen till mor- och farföräldrar eller dopkorten som är värda att sparas. Leverantörerna till mina produkter är noggrant utvalda och erhåller podukter av otroligt fin kvalité som inget vanligt konsumentlabb kan mäta sig med. Om ni vill ha hjälp att planera en fotovägg eller designa ett fotoalbum, så bara säg till så hjälper jag er utan extra kostnad!

Familjefoto förstoring
Julkortsfotografering
Fotoalbum familjebilder

Vi ses snart!

Barnfotografering bland vitsippor
Familjefotografering
Familjefotograf i Eksjö
Lifestylefotografering hemma
Pappa och jag fotografering
Lifestyle fotografering
Familjefotografering i Eksjö
Familjefotografering i solnedgången
Nyföddfotograf i Småland