Information & stylingguide

Information & styling guide

Heej!

Det är jag som är Mia 👋🏻 ”Professionell glädjespridare och fotograf” som en kvinna kallade mig en gång.

Jag brinner verkligen för det jag gör och älskar att skapa och fånga de genuina stunderna, med glädjen, skratten, tårarna och skrapsåren.

Som person är jag lättsam, skojfrisk och bjuder på mig själv. Jag brukar ha lätt för att få personer avslappnade framför min kamera och jag har erfarenhet av att jobba med vuxna och barn med olika förutsättningar, olika funktionsvariationer och i olika skeden i livet, då jag är utbildad behandlare och socialpedagog och har jobbat både inom LSS, på HVB samt SiS institution.

Jag är livsstils-fotografen som följer er familj genom livet och fångar er familj, oavsett om det är graviditeten, nyföddperioden eller bara en helt vanlig dag i september med er busiga familj.

Dags att gotta ner er i min prepp guide

I den här guiden kommer jag gå igenom allt möjligt ni behöver veta inför vår fotografering. Självklart är jag bara ett mail/sms bort om ni fortfarande har frågor som du inte fått svar på!

Längst ner

Längst ned på sidan kommer ni till ett litet frågeformulär. Jag ber er fylla i det senast en vecka innan fotograferingen, för att hjälpa mig med lite extra förberedelser.

Mörkhårig glad kvinna sitter i soffan med en kamera i handen

Vi börjar här

Några små tips att tänka på

Ha roligt!

Först av allt, det ska vara roligt att fotograferas! Jag vet att det kan vara stressande att klura ut vad ni ska ha på er eller hur du ens ska få med din partner på tåget. Förhoppningsvis kan jag lugna er en del med den här guiden. Men bortsett från det, kläder spelar egentligen ingen roll. Det som spelar roll är att ni har kul, för det lovar jag att ni kommer ha!

Låt barnen visa vägen

Barn blir blyga, är nyfikna på kameran, bryr sig inte om den alls, vill visa sitt senaste skrapsår eller gömma sig i pappas famn. Allt det där är okej, jag vill möta barnen på deras nivå och det sista ett barn behöver är en vuxen som kommenterar hur vida barnet är blygt eller för den delen har spring i benen.

Om någon vill gömma sig i famnen på er, snubblar och blir ledset och behöver tröst eller vill springa det snabbaste den kan, så omfamnar vi den stunden och jag dokumenterar den genuina stunden som uppstår med tröst och med upptäckarlust. Men under resans gång är det viktigt att ni visar barnen vägen under fotograferingen. Om ni har roligt så kommer de ha roligt. Om ni vill vara med så kommer de vilja vara med.

Er roll kommer vara att våga fånga barnen när de springer, kasta upp i luften, kittla, kramas, näsgnugga, mysa, leka tittut eller dansa med barnet på höften.

Vara nära

Resultatet vi vill ha är härliga familjebilder där ni som familj är samlade, nära varandra, håller i och om varandra. Det bästa sättet vi uppnår det här resultatet på är att ni vågar vara nära varandra.

Ofta blir man osäker framför kameran med vart man ska göra av sina händer, i det här fallet är det enkelt - håll varandras händer, lägg en hand på någons axel, håll om varandra, pilla i någons hår etc. Se också till att ni sitter och står så nära varandra det bara går, om jag inte uttryckligen ber om att ni tar ett steg bort så jag kan fånga t.ex. barnens egna lek eller stund vid något tillfälle. 

Blodsocker och humör

Vissa av oss är mer känsliga än andra för blodsockerdippen. Ni känner era familjemedlemmar, eller er själva, bäst, men se till att ni ätit ordentligt innan fotograferingen. Så väl barn som vuxna! Om vi fotograferar utomhus, ta gärna med er något snacks (som inte kladdar) och vatten, för att kunna dämpa partnerns plötsliga "hangry" humör.

Förberedelser

Vem är jag för era barn? Genom att låta barnen ”lära känna” mig före fotograferingen så kan det underlätta när vi ses, att de inte känner att jag är en helt främmande människa. Ni kan visa bilder på mig, ni hittar ett gäng här. Berätta lite om mig, att jag älskar tacos, kladdkaka och har en busig hund som heter Idun och en ännu busigare 3,5-åring som heter Jack. Barn tycker om förberedelser så de vet lite vad som ska hända, så att berätta att ni ska ha en lekdejt med mig och min kamera och att jag ska ta lite bilder på er när ni alla gosar, ger dem en trygg känsla snarare än att de känner höga förväntningar på sig.

(Gammal bild på oss från 2021 tagen av Emma Ivarsson)

Den vanligaste frågan

Vad ska vi ha på oss?

En av de vanligaste frågorna jag får inför en fotografering är ”Vad ska vi ha på oss?”. Jag hjälper er gärna att bolla outfits så ni känner er bekväma samtidigt som vi säkerställer att bilderna blir så behagliga som möjligt att titta på. Mitt tips är alltid att lägga ut kläderna ni tänkt er på golvet, som ett collage, för att se hur färger och mönster harmoniserar. Generellt råder jag också till att anpassa kläderna till platsen och årstiden.

Barfota är alltid finast inomhus (även utomhus beroende på årstid) och undvik stora logotyper eller ”röriga” mönster på era kläder. Jag tycker om färg och tycker inte att ni behöver klä er enbart i beige och vitt a’la instagram, så vida det inte är de enda färgerna som finns i er garderob.

Inspirationsgalleri:

Välj en färgpalett

Utgå från en palett om 3-4 färger. Tänk i termer som toner, t.ex blåa toner, jordiga toner, neutrala, pastell osv. Alla i familjen kan få uttrycka sin personliga stil inom den valda färgpaletten, så koordineras hela familjens kläder snyggt! Detta betyder alltså inte att ni behöver vara rädd för att använda kläder med färg, utan att ni bara ska tänka enhetligt med färgvalen.

En familj på fem kramas utomhus på sin familjefotografering

Matcha inte. Koordinera.

Det här betyder alltså att alla inte måste matcha 100% med blåa jeans och vit t-shirt. Ni vill komplettera varandra genom att välja färger som passar ihop och blir behagliga för ögat att titta på. Min erfarenhet är att om alla väljer samma typ av kläder så smälter ni samman och bilderna poppar inte på det livfulla sättet som vi önskar.

Använd gärna kläder med mönster, men med måtta! Alla bör inte ha tröjor med olika mönster, det blir för rörigt för ögat. Undvik gärna kläder med stora logotyper/figurer på för ett mer tidlöst uttryck i bilderna. Kläder med mycket småmönster kan lätt bli ”plottrigt” på bild.

En pappa, mamma och två barn sitter på gräset på sin familjefotografering

Rörligt och rätt storlek

Undvik stela skjortor, finbyxor och material som korvar sig eller lätt blir skrynkligt när ni sitter ner. Finkläderna hör hemma på bröllop, inte när ni busar med familjen. Det är också bra att tänka på vilken storlek barnen har, man vill ju gärna tänka framåt och köper storleken större till både nyfödda och större barn – så de har att växa i. Men till fotograferingen är det mycket bättre och snyggare om kläderna sitter helt rätt just precis nu. Så satsa på kläder i rätt storlek.

En mamma och en pappa busar med sin ettåriga son på ett fält i solnedgången

Planera i god tid

Var inte ute i sista sekund, varken med klädval eller frisörbesök. Ge er tid att rätta till en klippning ni blivit missnöjda med eller att köpa den där nya tröja som ni tycker skulle passa bättre. På så vis kan ni slappna av och slippa stressa och istället bara njuta och ha roligt!

Jag uppmuntrar alltid klädombyte för mer variation i bilderna. Exempelvis kan du jobba med ”lager på lager” så det kan vara enkelt att få en ny look bara genom att ta av en kofta. Var beredd med klädombyten både till er själva och till barnen, ifall någonting inte känns bra samt för backup om ”olyckan” är framme, det är ändå barn vi pratar om.

En mamma stoppar blommor i bröstfickan på sitt barns skjorta under en familjefotografering.

Anpassa kläderna till platsen

Fotar vi hemma hos er, ställ er frågan – brukar vi gå runt med välstrukna skjortor då? Brukar barnen leka i finklänning och lackskor? Är vi utomhus ställer vi samma fråga – brukar vi leka ute bland höstlöven i sommarklänning och högklackat eller shorts och t-shirt?

Jag menar inte att ni ska dra på er de där urtvättade mjukisbrallorna som ni går runt i hemma, hur sköna de än är, utan att välja en outfit som är mer avslappnad, mjuk och skön att röra sig i. Exempelvis en piké, stickad tröja, chinos, tunika, kofta, jeans eller liknande.

Både inomhus och utomhus ger bara fötter en mer avslappnad känsla än med strumpor, på så väl barn, nyfödda som vuxna.

Lifestylefotografering
En pappa sitter i gräset på en äng tillsammans med sin sambo och deras ettåriga barn emellan dem som skrattar

Några små tips

♥ Jag tar ibland närbilder så tänk på rena och klippta naglar, både på vuxna och barn. Är det svårt att klippa naglarna på barnet? Vänta tills hen sovit i ca 10 minuter och kommit in i djupsömn och klipp då naglarna i sängen. Jag lägger en liten handduk under så den fångar upp naglarna. Ett life-hack som fungerade i två år här fram till Jack var mer samarbetsvillig!

♥ Våtservetter/tvättlappar för att kunna tvätta barnen runt mun och näsa.

♥ Har barnet ett favorit gosedjur, en snuttefilt eller något annat som betyder mycket? Ta med det! Det kan bli fantastiskt fint att involvera betydelsefulla saker i bilderna.

♥ Låt alla ha vilat sig och ätit ordentligt innan vår foto-lek-dejt. Drömsmulor, trötta ögon och lågt blodsocker är inte er bästa vän. Stressa ned innan och peppa varandra, annars är risken att er stress smittar av sig på alla!

♥ Lägg mobiltelefoner, nycklar, snusdosor osv, på något annat ställe än i fickorna.

♥ Undvik keps/mössa som lämnar märken i pannorna och plattar till frisyren samt undvik hårsnoddar på handleden som lämnar märken på huden.

♥ Bär ni i sele/bärsjal? Ta gärna med den till fotograferingen, det är en fantastiskt fin detalj att få med. Min egna bär-resa ligger mig varmt om hjärtat och jag önskar jag hade den dokumenterad i bild.

En mamma bär sitt barn i en vävd sjal

FAQ

Vanliga frågor

Vilken tid fotar vi

Vi fotograferar då ljuset är som bäst och detta planeras utifrån årstiden. Hemma-hos fotografering fotar vi förmiddag/mitt på dagen då det är som ljusast. På vår- och sommarhalvåret då solen är framme längre kan vi fotografera på eftermiddagen också. 

Redigerar du bilderna?

Jag redigerar alla bilder som jag levererar. Det betyder att jag ger bilderna enhetlig stil med ljus, färger och kontrast. Jag gör inte någon ”beauty-retusch” och förändrar ert utseende. Jag brukar ta bort exempelvis finnar eller sår som uppkommit och normalt inte tillhör utseendet, samt på barn och nyfödda där det kan finnas grus i ögonen, hormonprickar och lite ”flagnad” och rodnad hy. Skrubbsår på barnsben hör till och är inget jag normalt redigerar bort. Säg gärna till mig på plats om det är något ni vill ska redigeras bort, ibland ser jag inte skillnad på ett födelsemärke eller finne när jag sitter med redigeringen.

Vad händer om vi blir sjuka?

Om någon blir sjuk bokar vi enkelt om er tid, det viktigaste är att ni talar om det för mig i så god tid som möjligt. Om jag blir sjuk hör jag av mig och bokar om er tid, för mig är er nyfödda bebis säkerhet viktig och därför kommer jag inte om jag känner mig krasslig. Jag börjar med att tvätta mina händer när jag kommer till er och önskar ni att jag använder munskydd, säg till innan så tar jag på mig det innan jag kliver in!

En pappa tröstar sin dotter med en öm kram på en familjefotografering i Småland

Vad händer om det regnar?

Om vi planerat att vara utomhus och vädret är helt emot oss, så bokar vi om. Eller hoppar i vattenpölar? Jag håller koll på prognosen och hör av mig ett par dagar innan. Om vi planerat att vara inomhus är regnet inget bekymmer, om det däremot väntas bli en väldigt mörk dag och vi fotograferar under vinterhalvåret, kan vi komma att boka om för att få bättre ljusinsläpp.

Fotar du lite mer uppställda traditionella poser?

Jag brukar försöka ta några av de där bilderna som mor- och farföräldrar gärna vill ha, så länge barnen är med på det. En bild där alla kollar in i kameran och ler. Men jag spenderar mer tid till att fånga bilder med bus, kramar och näsgnugg.

Ett barn som hoppar i en vattenpöl under en familjefotografering
En familj på fyra står hand i hand på en äng i solnedgången

Efter

Vad händer sen?

Efter fotograferingen laddar jag in alla bilder på min dator och gör backup. Jag bläddrar igenom de fantastiska bilderna och väljer ut det absolut bästa urvalet. Jag gör en grundredigering och inom 3 veckor laddar jag upp dem i ett låst webbgalleri som bara ni får tillgång till. Där gör ni ert urval av de bilder ni önskar köpa.

Faktura & leverans

När ni valt era bilder så får ni en slutfaktura på de valda bilderna/produkterna. När den är betald (inom 14 dagar) redigerar jag klart bilderna, exempelvis ljusa upp skuggor runt ögon, tar bort om någon fått en finne lagom till fotograferingen osv. När detta är klart kan ni ladda ner bilderna från galleriet, om ni valt digitala bildpaket. Om ni valt produkter beställer jag dem direkt när redigeringen är klar.

Fotobok

Skulle ni vilja investera i en fotobok? Det är en helt magisk känsla att bläddra i en bok med era fantastiska bilder snarare än att bara kolla på dem i mobilen. Extra fint blir det att göra en fotobok med bilder från både gravidfotograferingen och nyföddfotograferingen tillsammans. Ni kan få kika på mina böcker när vi ses om ni önskar och sedan kan ni göra er beställning på den här sidan. Självklart hjäper jag er om ni behöver.

Förstoringar & Canvas

Jag erbjuder förstoringar och canvastavlor i mängder av storlekar, på den här sidan kan du se priserna på mina vanligaste och mest populära storlekar. Jag kan även hjälpa er med inramning så ni får hem produkter färdiga att hängas upp på väggen. Önskar ni hjälp att designa en fotovägg så bara säg till.

Mina sista förberedelser

Förberedelseformulär

Det här är jag och min busiga familj.

Om vi hade haft något smeknamn så hade det utan tvekan varit TACOFAMILJEN! Vi har en son som är två år och heter Jack men kallas Vilde Bill, har man träffat honom så förstår man varför 🤪🌪

Jag och min man heter Mia och Glenn och fredagsmys hos oss är tacos med vår Fiesta-playlist och sombreros på huvudet. Efter att Jack somnat kollar vi antingen Idol, någon film eller serie, som vi mumsar lösgodis, popcorn eller chips till.

Jacks största intresse är traktorer, men han tycker också om att läsa böcker och dansa. Våra vänner skulle nog beskriva oss som just Tacofamiljen och tja, vi skulle nog beskriva oss själva som det. Eller som humoristiska och busiga men smått trötta småbarnsföräldrar.

Nu är det er tur!

För att ge mig en liten extra hjälp på vägen så ska ni få äran att låta mig lära känna er lite mer i förväg. Framförallt kan det underlätta mitt samspel med era barn. Senast en vecka före vår foto-lek-dejt önskar jag att ni fyller i formuläret nedan och skickar till mig.

(Gammal bild på oss från 2022 tagen av By Maizoni – dags att förnya den va? 😅)

Fotograf Mia Modigh Westlund

Vi ses snart!

Jag hoppas att jag med den här guiden kunnat stilla några frågor och funderingar.
Men dyker det upp något så är jag bara ett mail, sms eller samtal bort!

hej@mwfotograf.se | 0738-23 51 99