information & stylingguide

Inför er familjefotografering

En mamma och en pappa sitter i soffan och busar med sina två döttrar inomhus på en familjefotografering

professionell glädjespridare. och fotograf

Heej!

Det är jag som är Mia, familjefotograf baserad både i Stockholm och Eksjö, Småland.

Jag brinner verkligen för det jag gör och älskar att skapa och fånga de genuina stunderna, med glädjen, skratten, tårarna och skrapsåren.

Jag kallar det jag gör snarare för livsstilsfotograf än specifikt nyfödd eller familjefotograf. Jag är fotografen som följer er familj genom livet och fångar er familj, oavsett om det är graviditeten, nyföddperioden eller bara en helt vanlig dag i september med er busiga familj.

I den här guiden ger jag lite tips och råd inför vår foto-lek-dejt. Det är bra om samtliga vuxna som ska vara med, läser igenom den och är lite förberedda.
Om ni har några funderingar eller frågor inför fotograferingen, bara hör av er!

Fotograf Mia Modigh Westlund
Familjefotografering utomhus i Stockholm där en mor pussar sin son på kinden

familjebubblan

4 tips inför er session

Familjefotografering i Stockholm

Ha roligt!

Först av allt, det ska vara roligt att fotograferas! Jag vet att det kan vara stressande att klura ut vad alla ska ha på sig eller hur det ska gå med barnets vila. Förhoppningsvis kan jag lugna er en del med den här guiden. Men bortsett från det, kläder spelar egentligen ingen roll. Det som spelar roll är att familjen har kul. Lek och ha roligt!

Familjefotograf i Stockholm

Låt barnen visa vägen

Barn blir blyga, är nyfikna på kameran, bryr sig inte om den alls, vill visa sitt senaste skrapsår eller gömma sig i pappas famn. Allt det där är okej, jag vill möta barnen på deras nivå och det sista ett barn behöver är en vuxen som kommenterar hur vida barnet är blygt eller för den delen har spring i benen. Om någon vill gömma sig i famnen på er, snubblar och blir ledset och behöver tröst eller vill springa det snabbaste den kan, så omfamnar vi den stunden och jag dokumenterar den genuina stunden som uppstår med tröst och med upptäckarlust. Men under resans gång är det viktigt att ni visar barnen vägen under fotograferingen. Om ni har roligt så kommer de ha roligt. Om ni vill vara med så kommer de vilja vara med. Er roll kommer vara att våga fånga barnen när de springer, kasta upp i luften, kittla, kramas, näsgnugga, mysa, leka tittut eller dansa med barnet på höften.

Familjefotografering i Stockholm

Vara nära

Resultatet vi vill ha är härliga familjebilder där ni som familj är samlade, nära varandra, håller i och om varandra. Det bästa sättet vi uppnår det här resultatet på är att ni vågar vara nära varandra. Ofta blir man osäker framför kameran med vart man ska göra av sina händer, i det här fallet är det enkelt – håll varandras händer, lägg en hand på någons axel, håll om varandra, pilla i någons hår etc. Se också till att ni sitter och står så nära varandra det bara går, om jag inte uttryckligen ber om att ni tar ett steg bort så jag kan fånga t.ex. barnens egna lek eller stund vid något tillfälle. 

Fotograf Mia Modigh Westlund

Förberedelser

Vem är jag för era barn? Genom att låta barnen ”lära känna” mig före fotograferingen så kan det underlätta när vi ses, att de inte känner att jag är en helt främmande människa. Ni kan visa bilder på mig, ni hittar ett gäng här. Berätta lite om mig, att jag älskar tacos, kladdkaka och har en busig hund som heter Idun och en ännu busigare tvååring som heter Jack. Barn tycker om förberedelser så de vet lite vad som ska hända, så att berätta att ni ska ha en lekdejt med mig och min kamera och gå på fotoäventyr, ger dem en trygg känsla snarare än att de känner höga förväntningar på sig.

den vanligaste frågan

Vad ska vi ha på oss?

En av de vanligaste frågorna jag får inför en fotografering är ”Vad ska vi ha på oss?”. Jag hjälper er gärna att bolla outfits så ni känner er bekväma samtidigt som vi säkerställer att bilderna blir så behagliga som möjligt att titta på. Mitt tips är alltid att lägga ut kläderna ni tänkt er på golvet, som ett collage, för att se hur färger och mönster harmoniserar.

Välj en färgpalett

Utgå från en palett om 3-4 färger. Tänk i termer som toner, t.ex blåa toner, jordiga toner, neutrala, pastell osv. Alla i familjen kan få uttrycka sin personliga stil inom den valda färgpaletten, så koordineras hela familjens kläder snyggt! Detta betyder alltså inte att ni behöver vara rädd för att använda kläder med färg, utan att ni bara ska tänka enhetligt med färgvalen.

Matcha inte. Koordinera.

Det här betyder alltså att alla inte måste matcha 100% med blåa jeans och vit t-shirt. Ni vill komplettera varandra genom att välja färger som passar ihop och blir behagliga för ögat att titta på. Min erfarenhet är att om alla väljer samma typ av kläder så smälter ni samman och bilderna poppar inte på det livfulla sättet som vi önskar.

En pappa, mamma och två barn sitter på gräset på sin familjefotografering
Familj busar på en familjefotografering utomhus i Stockholm

Mönster

Använd gärna kläder med mönster, men med måtta! Alla bör inte ha tröjor med olika mönster, det blir för rörigt för ögat. Undvik gärna kläder med stora logotyper/figurer på för ett mer tidlöst uttryck i bilderna. Kläder med mycket småmönster kan lätt bli ”plottrigt” på bild.

Rörligt

Undvik stela skjortor, finbyxor och material som korvar sig eller lätt blir skrynkligt när ni sitter ner. Ni kommer få röra er mycket, leka och busa. Finkläderna hör hemma på bröllop, inte när ni får dansa och springa och slänga upp barnen i luften på ett fält i solnedgången. 

Familj busar på sin familjefotografering utomhus i Stockholm
En familj bestående av en mamma, pappa, nyfödd bebis och nybliven storasyster kramas inomhus
En pappa sitter i gräset på en äng tillsammans med sin sambo och deras ettåriga barn emellan dem som skrattar

Planera i god tid

Jag är skomakarens barn, så gör inte som jag! Var inte ute i sista sekund, varken med klädval eller frisörbesök. Ge er tid att rätta till en klippning ni blivit missnöjda med eller att köpa den där nya tröja som ni tycker skulle passa bättre. På så vis kan ni slappna av och slippa stressa och istället bara njuta och ha roligt!

Klädombyte

Om tiden tillåter och vi hinner, så ta med klädombyten ifall någonting inte känns bra på plats. Men även för backup om kladd-olyckan är framme, det är ändå barn vi pratar om. Detta gäller alltså samtliga medlemmar i familjen.

En gravid kvinna kysser sin man som har deras gemensamma dotter på axlarna under deras gravidfotografering i Stockholm

Anpassa kläderna till platsen

Fotar vi hemma hos er, ställ er frågan – brukar vi gå runt med välstrukna skjortor då? Brukar barnen leka i finklänning och lackskor? Är vi utomhus ställer vi samma fråga – brukar vi leka ute bland höstlöven i sommarklänning och högklackat eller shorts och t-shirt?

Jag menar inte att ni ska dra på er de där urtvättade mjukisbrallorna som ni går runt i hemma, hur sköna de än är, utan att välja en outfit som är mer avslappnad, mjuk och skön att röra sig i. Utomhus höst och vintertid skippar vi tjocka vinterjackor och satsar istället på gosiga stickade tröjor, halsdukar och under det underställ och flera lager kläder som håller er varma utan.

På vår och sommar, och kanske även hösten, är barfota i gräset en riktigt härlig idé! Både inomhus och utomhus ger bara fötter en mer avslappnad känsla, på så väl barn som vuxna.

Ett barn näsgnuggar sin mamma under deras familjefotografering i Stockholm

Några små tips

♥ Jag tar ibland närbilder så tänk på rena och klippta naglar, både på vuxna och barn.

♥ Våtservetter/tvättlappar för att kunna tvätta barnen runt mun och näsa.

♥ Har barnet ett favoritgosedjur, en snuttefilt eller något annat som betyder mycket? Ta med det! Det kan bli fantastiskt fint att involvera betydelsefulla saker i bilderna.

♥ Låt alla ha vilat sig och ätit ordentligt innan vår foto-lek-dejt. Sömngrusiga ögon och lågt blodsocker är inte er bästa vän. Stressa ned innan och peppa varandra, annars är risken att er stress smittar av sig på alla!

♥ Lägg mobiltelefoner, nycklar, snusdosor osv, på något annat ställe än i fickorna.

♥ Undvik keps/mössa som lämnar märken i pannorna, som plattar till frisyren osv. 

Familjefotografering i Eksjö

Har jag missat något?

Vanliga frågor

Vilken tid fotar vi?

Vi fotograferar då ljuset är som bäst. Tidig morgon, senare eftermiddag eller någon timme före solnedgång. Vid fotografering inomhus fotar vi oftast mitt på dagen då det är som ljusast. Att stöka lite med barnens vila och nattning kan kännas väldigt jobbigt (jag vet precis även ur privat erfarenhet som mamma), men det är så värt det för att fånga fantastiska bilder på er i det allra bästa ljuset! Det är bara ett tillfälle och det brukar gå bra med humöret ändå, det är ju ett spännande äventyr vi är på.

Vad händer om det regnar?

Om vi planerat att vara utomhus och vädret är helt emot oss, så bokar vi om. Eller hoppar i vattenpölar? Jag håller koll på prognosen och hör av mig ett par dagar innan. Om vi planerat att vara inomhus är regnet inget bekymmer, om det däremot väntas bli en väldigt mörk dag och vi fotograferar under vinterhalvåret, kan vi komma att boka om för att få bättre ljusinsläpp.

Familjefotografering i Stockholm
Fotograf Mia Modigh Westlund (www.mwfotograf.se)

Redigerar du bilderna?

Jag redigerar alla bilder som jag levererar. Det betyder att jag ger bilderna enhetlig stil med ljus, färger och kontrast. Jag gör inte någon ”beauty-retusch” och förändrar ert utseende. Jag brukar ta bort exempelvis finnar eller sår som uppkommit och normalt inte tillhör utseendet, samt på barn och nyfödda där det kan finnas grus i ögonen, hormonprickar och lite ”flagnad” och rodnad hy. Skrubbsår på barnsben hör till och är inget jag normalt redigerar bort. Säg gärna till mig på plats om det är något ni vill ska redigeras bort, ibland ser jag inte skillnad på ett födelsemärke eller finne när jag sitter med redigeringen.

Vad händer om vi blir sjuka?

Om någon blir sjuk bokar vi enkelt om er tid, det viktigaste är att ni talar om det för mig i så god tid som möjligt. 

Barnfotografering bland vitsippor

Fotar du lite mer uppställda traditionella poser?

Jag brukar försöka ta några av de där bilderna som mor- och farföräldrar gärna vill ha, så länge barnen är med på det. En bild där alla kollar in i kameran och ler. Men jag spenderar mer tid till att fånga bilder med bus, kramar och näsgnugg.

Vad händer efter fotograferingen?

Inom två veckor efter fotograferingen får ni ett urvalsgalleri som är öppet i 7 dagar, vilket ger er gott om tid att välja ut de bilderna ni önskar köpa. När ni valt era bilder får ni en slutfaktura för era bilder och eventuella tillvalsprodukter. Inom 14 dagar eller tidigast då fakturan är betald, kan ni ladda ner era bilder från galleriet.

En familj med mamma, pappa och ettåring kramas i solnedgången

vad gör ni med bilderna sen?

Investera i era väggar

I anslutning till ert privata webbgalleri kommer det finnas en webbshop med utvalda högkvalitativa produkter. Här kan ni enkelt beställa förstoringar, fotoalbum, hälsningskort och lite andra produkter som jag personligen valt ut. På det här sättet blir det av, den där fotoväggen till hemmet, den perfekta julklappen till mor- och farföräldrar eller dopkorten som är värda att sparas. Leverantörerna till mina produkter är noggrant utvalda och erhåller podukter av otroligt fin kvalité som inget vanligt konsumentlabb kan mäta sig med. Om ni vill ha hjälp att planera en fotovägg eller designa ett fotoalbum, så bara säg till så hjälper jag er utan extra kostnad!

En kvinna håller i ett framkallat familjefoto

Mina sista förberedelser

Förberedelseformulär

Det här är jag och min busiga familj.

Om vi hade haft något smeknamn så hade det utan tvekan varit TACOFAMILJEN! Vi har en son som är 2,5 år och heter Jack men kallas Vilde Bill, har man träffat honom så förstår man varför 🤪🌪

Jag och min man heter Mia och Glenn och fredagsmys hos oss är tacos med vår Fiesta-playlist och sombreros på huvudet. Efter att Jack somnat kollar vi antingen någon film eller serie, som vi mumsar lösgodis, popcorn eller chips till.

Jacks största intresse är traktorer, men han tycker också om att läsa böcker och dansa. Våra vänner skulle nog beskriva oss som just Tacofamiljen och tja, vi skulle nog beskriva oss själva som det. Eller som humoristiska och busiga men smått trötta småbarnsföräldrar.

Nu är det er tur!

För att ge mig en liten extra hjälp på vägen så ska ni få äran att låta mig lära känna er lite mer i förväg. Framförallt kan det underlätta mitt samspel med era barn. Senast 5 dagar före vår foto-lek-dejt önskar jag att ni fyller i formuläret nedan och skickar till mig.

Mia Modigh Westlund

Foto på oss av by Maizoni, 2022

Har ni några frågor är jag bara ett mail, sms eller samtal bort!

hej@mwfotograf.se | 0738-23 51 99

Vi ses snart!
Mia