information & stylingguide

Inför er minisession

Familjefotografering utomhus i Stockholm där en mor pussar sin son på kinden

professionell glädjespridare. och fotograf

Heej!

Det är jag som är Mia, familjefotograf baserad både i Stockholm och Eksjö, Småland.

Jag brinner verkligen för det jag gör och älskar att skapa och fånga de genuina stunderna, med glädjen, skratten, tårarna och skrapsåren.

Jag kallar det jag gör snarare för livsstilsfotograf än specifikt nyfödd eller familjefotograf. Jag är fotografen som följer er familj genom livet och fångar er familj, oavsett om det är graviditeten, nyföddperioden eller bara en helt vanlig dag i september med er busiga familj.

I den här guiden ger jag lite tips och råd inför vår foto-lek-dejt. Det är bra om samtliga vuxna som ska vara med, läser igenom den och är lite förberedda.
Om ni har några funderingar eller frågor inför fotograferingen, bara hör av er!

Fotograf Mia Modigh Westlund skrattar med en kamera i handen

familjebubblan

4 tips inför er session

Familjefotografering i Stockholm

Ha roligt!

Först av allt, det ska vara roligt att fotograferas! Jag vet att det kan vara stressande att klura ut vad alla ska ha på sig eller hur det ska gå med barnets vila. Förhoppningsvis kan jag lugna er en del med den här guiden. Men bortsett från det, kläder spelar egentligen ingen roll. Det som spelar roll är att familjen har kul. Lek och ha roligt!

Barnfotografering i Eksjö

Vara nära

Resultatet vi vill ha är härliga bilder där ni är samlade, nära varandra, håller i och om varandra. Det bästa sättet vi uppnår det här resultatet på är att ni vågar vara nära varandra. Ofta blir man osäker framför kameran med vart man ska göra av sina händer, i det här fallet är det enkelt – håll varandras händer, lägg en hand på någons axel, håll om varandra, pilla i någons hår, kramas etc. Jag hjälper er under fotograferingen men det kan vara bra att tänka på det redan i förväg eftersom vi fotograferar under så kort tid.

Fotograf Mia Modigh Westlund

Förberedelser

Vem är jag för era barn? Genom att låta barnen ”lära känna” mig före fotograferingen så kan det underlätta när vi ses, att de inte känner att jag är en helt främmande människa. Ni kan visa bilder på mig, ni hittar ett gäng här. Berätta lite om mig, att jag älskar tacos, kladdkaka och har en busig hund som heter Idun och en ännu busigare tvååring som heter Jack. Barn tycker om förberedelser så de vet lite vad som ska hända, så att berätta att ni ska leka med Mia och hennes kamera, ger dem en trygg känsla snarare än att de känner att de har höga förväntningar på sig.

Barnfotografering i Eksjö

Lita på mig!

Om det enbart är barnen som ska fotograferas så ber jag er föräldrar att lita på mig. Ni behöver inte sätta igång youtube på telefonen, säga åt barnen att klappa händerna eller att de ska sitta och le. Jag har fotograferat barn i många år och jag har mina knep som framkallar de naturliga skratten. Det ni däremot ska få hjälpa mig med är att hålla er bakom mig och kameran, så att om barnen tittar på er så tittar de mot kameran, inte åt sidan. Ni får också hjälpa mig med att om ert barn t.ex gärna vill krypa iväg, så behöver ni vara snabba på att sätta tillbaka barnet och sedan ”hoppa ur bild” snabbt.

den vanligaste frågan

Vad ska vi ha på oss?

En av de vanligaste frågorna jag får inför en fotografering är ”Vad ska vi ha på oss?”. Jag hjälper er gärna att bolla outfits så ni känner er bekväma samtidigt som vi säkerställer att bilderna blir så behagliga som möjligt att titta på. Mitt tips är alltid att lägga ut kläderna ni tänkt er på golvet, som ett collage, för att se hur färger och mönster harmoniserar.

En viktig sak att tänka på vid den här mini-fotograferingen, är att hela miljön kommer gå i ljusa färger och toner och således ge ett avskalat intryck. Därför rekommenderar jag att använda kläder med lite mer färg, för att ni inte ska smälta in i bakgrunden.

Välj en färgpalett

Utgå från en palett om 3-4 färger. Tänk i termer som toner, t.ex blåa toner, jordiga toner, neutrala, pastell osv. Alla i familjen kan få uttrycka sin personliga stil inom den valda färgpaletten, så koordineras hela familjens kläder snyggt! Detta betyder alltså inte att ni behöver vara rädd för att använda kläder med färg, utan att ni bara ska tänka enhetligt med färgvalen.

Matcha inte. Koordinera.

Det här betyder alltså att alla inte måste matcha 100% med blåa jeans och vit t-shirt. Ni vill komplettera varandra genom att välja färger som passar ihop och blir behagliga för ögat att titta på. Min erfarenhet är att om alla väljer samma typ av kläder så smälter ni samman och bilderna poppar inte på det livfulla sättet som vi önskar.

Mönster

Använd gärna kläder med mönster, men med måtta! Alla bör inte ha tröjor med olika mönster, det blir för rörigt för ögat. Undvik gärna kläder med stora logotyper/figurer på för ett mer tidlöst uttryck i bilderna. Kläder med mycket småmönster kan lätt bli ”plottrigt” på bild.

Fint men avslappnat

Jag rekommenderar att ni ska undvika stela skjortor, finbyxor och material som korvar sig eftersom ni kommer sitta ner. Tänk på att när barn sitter ner väljer de ofta att sitta i skräddare, vilket gör att underkläder/blöja lätt syns. Det är också bra att tänka på vilka strumpor ni väljer, då dessa lätt syns, så tänk hela och rena och vilket färgval.

En pappa, mamma och två barn sitter på gräset på sin familjefotografering
Julkortsfotografering i Eksjö
Barnfotografering utomhus

Några sista små tips

Jag tar ibland närbilder så tänk på rena och klippta naglar, både på vuxna och barn.

Lägg mobiltelefoner, nycklar, snusdosor osv, på något annat ställe än i fickorna, jag kan inte redigera bort om sådant syns på bilderna.

Undvik keps/mössa som lämnar märken i pannorna, som plattar till frisyren osv. Men ta med varma mössor som ni snabbt kan klä på er efter fotograferingen.

Sist men inte minst!
Kom i tid! Eftersom fler familjer bokar in sin fotografering samma dag kan jag inte släppa in er tidigare och om ni kommer för sent kommer den tiden tas från er fototid, inte från nästkommande familjs tid.

Familjefotografering i Eksjö
Nyblivna föräldrar kramas och pussar på sin nyfödda bebis

Viktig information

Fotograferingen kommer ske på en inglasad altan på Vinkelgatan 17A. Ingång kommer vara via trädgården som ligger i anslutning till en gästparkering. Är den ledig går det bra att parkera där, i annat fall parkerar ni bara längsmed vägen. 

Då altanen inte är vinterbonad så kommer det vara lite kyligt där. Jag rekommenderar att ni klär på både er själva och barnen underställ och om ni har barn som ska ha klänning så är det bra om barnet har tjockare strumpbyxor på sig över understället. Frusna barn är inte glada barn, för även om fotograferingen är en kort stund så börjar barn frysa snabbt och jag kan inte garantera att jag lyckas fånga de där mysiga och glada bilderna på era barn om de fryser för att de har för lite kläder på sig. 

Mina sista förberedelser

Förberedelseformulär

Det här är jag och min busiga familj.

Om vi hade haft något smeknamn så hade det utan tvekan varit TACOFAMILJEN! Vi har en son som är två år och heter Jack men kallas Vilde Bill, har man träffat honom så förstår man varför 🤪🌪

Jag och min man heter Mia och Glenn och fredagsmys hos oss är tacos med vår Fiesta-playlist och sombreros på huvudet. Efter att Jack somnat kollar vi antingen Idol, någon film eller serie, som vi mumsar lösgodis, popcorn eller chips till.

Jacks största intresse är traktorer, men han tycker också om att läsa böcker och dansa. Våra vänner skulle nog beskriva oss som just Tacofamiljen och tja, vi skulle nog beskriva oss själva som det. Eller som humoristiska och busiga men smått trötta småbarnsföräldrar.

Nu är det er tur!

För att ge mig en liten extra hjälp på vägen så ska ni få äran att låta mig lära känna er lite mer i förväg. Framförallt kan det underlätta mitt samspel med era barn. Senast 3 dagar före vår foto-lek-dejt önskar jag att ni fyller i formuläret nedan och skickar till mig.

Mia Modigh Westlund

Har ni några frågor är jag bara ett mail, sms eller samtal bort!

hej@mwfotograf.se | 0738-23 51 99

Vi ses snart!
Mia