Snart är det dags!!

tips och tricks för en stressfri och rolig bröllopsdag

Bröllop på Blankefall loge

Heej!

Tiden går fortare än man kan tro och snart är er bröllopsdag här! Jag är såå tacksam för att jag fått ert förtroende att låta mig föreviga er kärlek och magiska dag.

Jag vet hur det är, ni har säkert tusen saker i huvudet nu under planeringen, tidsschema, underhållning, snittar eller ej. Det är en hel del att få ordning på! Därför vill jag med denna bröllopsguide ge lite tips och idéer som kanske kan vara till hjälp och stöd på vägen! Efter att både ha planerat ett eget bröllop men också i många år fotograferat andras bröllop, allt från små intima med närmsta familjen till stora event med gäster från alla världens hörn – så har jag snappat upp ett och annat som jag mer än gärna delar med mig av.

För när det väl är dags, vill jag verkligen att ni helt och hållet ska fokusera på varandra och bara njuta av er fantastiska dag! Denna guide är inte på något sätt en regelbok eller om vad som är rätt eller fel sätt.

Det är er dag rakt igenom, i alla delar av den.
Mitt största råd till er är; Gör precis som ni vill och som ni vill ha er dag.

Är det något ni undrar över utöver denna guide eller frågor som uppstått när ni kikat igenom? Säg till! Jag finns här för er och hjälper er gärna så mycket jag bara kan!

Glad fotograf med kamera i handen
Brudpar kysser varandra i solnedgången under golden hour fotografering

Vad ni kan förvänta er

Brudgum kramar sin mormor på bröllop

Trygghet

Under hela resans gång är min önskan att ni ska känna er helt trygga med mig. Innan er bröllopsdag finns jag bara ett mail eller samtal bort om ni har några som helst frågor eller funderingar. Oavsett om det gäller fotografering, val av skor eller om ni ska ha liveband eller inte? Jag finns här att bolla med!

Under er dag finns jag hos er nästan hela tiden och har alltid en extra hand om ni behöver någon som tvättar bort blod från brudens kläder (japp det har hänt), sätter corsaget på rätt plats eller hjälper till att hålla brudklänningen när toabesöket vankas. Och naturligtvis, det viktigaste av allt – fånga ögonblicken från er magiska dag

Brudpar gråter när de möts på sin first look fotografering

Genuint

När jag fotograferar är ett av mina ledord att vara genuin. Att fånga äkta känslor och genuina ögonblick. Vare sig det gäller glädjetårar eller tårar av saknad efter någon som inte kan dela er dag med er, så är de sanna känslorna det finaste vi har. Det är de bilderna jag vill ge er, de som inte bara visar hur det såg ut utan också hur det faktiskt kändes! Jag är under dagen både med er massor, minglar med gäster och umgås med alla, men också lite som en fluga på väggen som smyger omkring för att hitta de små ögonblicken. De stunderna ni kanske inte tänker på just då eller ens ser ske, men som betyder så mycket i slutändan.

Bröllopsfotografering på Åmund Vin & Fruktgård

Glädje

Jag är verkligen med er och delar er dag. Med min glädje vill jag hjälpa er att få dagen att bli den bästa av dagar. Jag vill finnas där för er, stötta er och se till att ni har riktigt roligt tillsammans! Framför allt under porträtten, då jag guidar er igenom alltihop. Kanske den stund ni känner er lite nervösa över. Men jag lovar er – det kommer bli superroligt, det är min magiska kraft, att få andra avslappnade framför kameran!

Bröllopsfest på Åmund vin och fruktgård

Alltid ett hästgarv att bjuda på

En dag med mig är en dag med skratt. Hästgarv eller ej, det syns när jag har roligt! Är jag med er till sena kvällen så hittar ni mig inte bara mitt på dansgolvet (ibland liggandes på golvet) för att fota den där episka dansen som pågår, utan även ofta dansande med både kameran och med någons pappa eller morfar.

Bröllopsfotograf i Stockholm

Planering

Schema

Ett schema som underlättar och ger er en stressfri dag, är A och O för att ni ska känna er trygga under dagen.

Även om ni vill ha en avslappnad känsla utan allt planerat in i minsta detalj så rekommenderar jag er att göra ett schema. För er egen skull då ni enkelt kan lämna över till toastmaster eller värdpar. Många kommer ha stor nytta av ett schema: de i er familj som har olika uppgifter för dagen, brudfölje, catering, ansvariga för lokalen och så jag – fotografen, så alla vet upplägget och kan planera utifrån det. Detta kommer få erat bröllop att flyta på smidigt utan att ni under dagen behöver tänka på vad som händer eller ska göras och vem som gör det. Även om ni inte har en koordinator är det superbra om vi tillsammans sätter ihop ett schema som inte bara kommer underlätta arbetet för mig men som också kommer göra dagen lugn och stressfri för er.

Brudpar skär upp bröllopstårtan

Upplägg för fotografering

Nyckeln till ett bra och stressfritt schema är att räkna in extratid.

Ha hellre god marginal och att ni får en stund över till att andas och bara ta det lugnt eller faktiskt hinna gå på toa, än att något blir försenat och den lilla marginal ni hade går förlorad och resten av dagen känns forcerad och stressad.
Jag rekommenderar ungefär 1,5 timme för porträttfoton, det kanske låter mycket? Men tiden går väldigt fort, det tar en stund att förflytta sig mellan olika platser för att få lite variation i bilderna, och är det en varm sommardag kan vi behöva stanna upp och hinna dricka lite vatten. Men framför allt rekommenderar jag tiden för att ni inte ska behöva stressa.

Brudpar går utanför Eksjö stadshus

Exempel på schema

En del gör strukturerade scheman i excel, en del gör ett enkelt i word. Det har inte så stor betydelse, det viktigaste är att NI vet att allt som ska göras finns med och att ni kan lämna över ansvaret till någon ni litar på.

För inspiration kommer här ett exempel på schema från ett av alla bröllop jag varit med på där jag var bokad en heldag, 12 timmar + 2 extra timmar. Klicka på schemat för att se det i större format. Ni förväntas alltså inte att göra ett likadant eller lika strukturerat schema som detta brudparet, men för inspiration till punkter som kan vara viktiga att få med på sitt schema och hur lång tid vissa saker kan förväntas ta.

Om ni vill ha fotografering i solnedgången, det som vi så vackert kallar golden-hour fotografering, så är det viktigt att tänka på att tiden för när solnedgången sker, skiljer sig otroligt mycket både beroende på vilken plats i Sverige ert bröllop är, vilket datum det är samt hur platsen ser ut. Jag hjälper er att planera in den här tiden för att vi inte ska riskera att missa solnedgången. Det är också viktigt att ni framför till ert toastpar att det är viktigt för er att fotograferas under den tiden. Solnedgången går inte att skjuta på, däremot gör inplanerade tal det. Det är dessutom en perfekt tid för gästerna att få en bensträckare och toalettpaus, så det är viktigt att toastparet får med den pausen i sitt schema.

Bröllopsförberedelser på Aspenäs Herrgård där bruden öppnar en flaska champagne med sina tärnor
Brud tar på sig skorna under bröllopsförberedelserna

Förberedelser

Förberedelserna är en härlig start på dagen som kantas av nervositet, förväntan och ett stökigt rum. Men det är på något sätt det som är charmen med det hela. Om ni är många som samlas och ska göra era förberedelser ihop, lägg även till fotograf och videogram, makeupartist och frisör, till antalet som ska få plats i rummet. Med andra ord, satsa på ett så stort rum som möjligt! Stora/mycket fönster och ljusinsläpp både för bildernas bästa, men även för makeupartist och frisören så vi alla har så bra ljus som möjligt att jobba med. Detta gäller även hos brudgummen, som ofta placeras i ett mörkt trångt rum!

Det här stöket som tenderar att bli, smink, locktänger, tallrikar med mat och urdruckna kaffekoppar. Det är saker som tillsammans berättar historien om er dag. Jag städar inte när jag kommer för att fotografera förberedelser, jag fotar dokumentärt på dessa platser och låter rummet berätta hur er dag var.

Bröllop i Kalmar
Bröllopsförberedelser i Kalmar

First look

En first look är den där första gången ni ser varandra på er bröllopsdag. Ni har byggt upp förväntningar och nervositet som under denna stunden äntligen släpper. Ni får en stund för er själva, med mig på avstånd, för att få landa i alla känslor tillsammans. En del vill se varandra första gången på vigseln, och det finns en charm i det också. Men att få träffas såhär före vigseln, innan alla gäster har ögonen på er, är någonting alldeles extra. Ni får möjlighet att krama om varandra sådär hårt, prata lite med varandra och känna hur lugnet infinner sig och nervositeten släpper en aning. Jag hjälper er att planera plats och guidar er genom den här stunden, så det enda ni behöver tänka på är att vara här och nu, tillsammans!

Bröllopsfotografering i Visby
First look på bröllop i Eksjö
Bröllop på Blankefall loge
First look på bohemiskt bröllop

Porträtt

Jag brukar rekommendera att ha porträttfotograferingen före vigseln av flera anledningar.

Frisyr, smink och blommor är som finast. Efter en vigsel kramas corsage sönder av gästerna, eventuell slöja drar lätt sönder frisyren under kramarna, glädjetårar smetar ut sminket.

Efter vigseln och gratulationerna vill ni inget hellre än att mingla och umgås med era gäster. Inte behöva åka iväg 1,5 timme och missa den avslappnade stunden tillsammans med dem.

Vi behöver inte stressa med era porträtt för att hinna tillbaka till gruppbilder med era familjemedlemmar.

MEN! Ni gör precis som ni vill både med val av first look och när ni vill förlägga porträttfotograferingen, ni ska gå på det som känns bäst för er. Men jag vill ändå flika in med att detta har varit ett väldigt uppskattat upplägg av mina tidigare brudpar.

Bröllop på Långängens gård
Brudpar poserar framför tegelvägg under sin bröllopsfotografering
Bröllopsfotografering i Blekinge
Brudpar dansar på sitt bröllop i Norrtälje på Barnens Ö
Svartvit bild med ett brudpar där brudgummen håller om bruden

Vad gör vi om det regnar?

Dansar!

Hur många soldanser vi än dansar så vet vi alla att vädret i Sverige är oförutsägbart oavsett årstid. Vi gör det bästa av situationen och jag har vana av alla väderlekar på bröllopsdagar. Vi funderar alltid ut en backup plan, vid lätt regn har jag genomskinliga paraplyer vi kan gömma oss under. Om ni önskar köpa egna kan jag varmt rekommendera att köpa på Dollarstore. Kanske finns det en lämplig lokal att fota era porträtt inomhus i. Ta med promenadvänliga skor, gummistövlar eller liknande så behöver ni inte oroa er för att era finskor ska bli smutsiga eller förstöras.

Brudpar poserar under paraply på en regning bröllopsdag
Bröllopsparaply
Regnigt bröllop
Regnigt bröllop
Brudtärnor kramar bruden

Gruppbilder

Gruppbilder tillsammans med brudfölje, familjer och barn, en viktig del som inte bör glömmas bort! Det är lätt att tänka att det inte är så viktigt med dessa bilderna, men hur mycket jag än gärna fotar dokumentärt och undviker uppstyrda bilder, så vill jag ändå säga att dessa lite mer uppstyrda bilderna är ovärderliga. Räkna med ca 10 minuter per konstellation, det tar sin lilla stund att samla alla och en del äldre släktingar går inte så fort. Tillsammans gör vi ett schema och en plan för i vilken ordning vi fotograferar alla. Jag brukar även ta hjälp av någon som har koll på vem som är vem, som kan hjälpa mig samla alla som ska vara med. Det är också bra om ni i förväg informerar de gästerna som ska vara med på gruppbilderna, att det kommer ske, så vet de att de exempelvis inte ska smita på toa direkt efter t.ex välkomstskålen.

Bröllop i Sölvesborg
Gruppbild med gäster och brudpar på Lidö
Gruppbild med gäster på bröllop på Öland
Brudgummar i kilt på bröllop på Mauritzberg Slott
Bröllopsfotografering på Ulfsunda Slott
Brudpar med föräldrar klädda i samedräkt
Bröllopstårta med förgätmigej på i flera våningar på ett sommarbröllop

Mingeltårta

De senaste åren har det blivit allt mer vanligt att servera tårta på minglet snarare än sent på kvällen. Detta är något som både fotograf och gäster jublar över!

Fotografen för att bilderna på tårtan blir såå mycket finare i dagsljus än med blixt i en mörk lokal. Gästerna för att det är syndigt gott med något sött och kaffe på eftermiddagen efter vigseln. Om ni har barn med på bröllopet så blir även de glada över att hinna få lite tårta innan de somnar för kvällen! Jag skulle även vilja säga att alla brudpar jag haft har uppskattat tårtan där efter vigseln, kanske framförallt för att det sparat dem pengar på att inte servera snittar också, haha!

Efter middagen på kvällen så har en del serverat en enklare efterrätt istället för tårta, en del har istället valt att servera godis och snacksbuffé i samband med att dans och fest börjar. Ingen har saknat tårtan på kvällen!

Munkar på bröllop
Bröllopstårta

What's for dinner?

Middagen

Trerätters, buffé, tapas, tacos, vegetariskt, inklusive alkohol, drinkbiljetter, bordsplacering.. hur gör man och vad ska man välja?

Många brudpar kanske går efter en regelbok, följer det den äldre generationen tycker är det mest korrekta. Men som jag alltid säger om så mycket när det kommer till bröllop – det är NI som gifter er och då är det NI som bestämmer! Om er favoriträtt är tacos, ja då serverar ni tacos om ni önskar! Om ni vill ha brudföljet vid honnörsbordet, eller era syskon, eller sitta själv, kör på det! En del bjuder på all alkohol, endel kör bar med självkostnadspris. Gör det som passar er bäst, inte vad andra tycker eller förväntar sig.

Några detaljer som berör mig om jag är med er under middagen:

Jag och eventuell fotoassistent/andrafotograf, behöver få i mig lite varm mat för att orka hålla energin uppe, det är inte många minuter under en bröllopsdag som jag hinner sitta ner, så det är betydelsefullt för mig. Och även om jag är social och älskar att mingla med era gäster, så vore det toppen om jag kunde få en placering lite vid sidan av själva middagen. Jag behöver fortfarande kunna vara så nära så jag hör om det plingar i glasen och blir tal. Men att sitta lite avsides, kunna ladda kamerabatterierna och äta mat lite ifred är guld värt!

Allergi-information: Jag äter det mesta men tål inte rå lök, gul curry, skaldjur/rom eller mögelost.

När ska jag äta då? Jag brukar inte fotografera er medans ni äter, utan jag fotar maten när den serveras och sedan fotar jag er och era gäster under tal. Därför är det super om jag får min mat samtidigt som ni då det är det bästa tillfället för mig att äta i lugn och ro. Jag vet att många som jobbar inom catering sätter sig emot detta för deras fokus är ni och era gäster. Men här är det viktigt för mig att ni förklarar för dem att jag behöver maten samtidigt som honnörsbordet just för att hinna äta den varm innan alla tal startar. Annars får jag oftast inte mat förrän närmre kl 22 och i många fall har den kommit lagom till att vi går ut för att fotografera i solnedgången. Då har jag ofta jobbat 10 timmar utan att äta någonting och får sedan komma tillbaka till en kall tallrik.

Brudpar kysser varandra på sitt bröllop i Visby i St Nicolai ruin
Bröllopsdukning på båt i Stockholm skärgård
Brudpar skålar på bröllopsmiddag i St Nicolai ruin
Blommor av Melody Flowers i Stockholm

Golden Hour

Den berömda golden hour. Timmen före solnedgång, då ljuset ligger lågt på himlen och är alldeles gyllene. Fotografernas favoritstund, enkom pga det magiska ljuset. En del prioriterar bort den här stunden pga tidsbrist. Och jag förstår, schemat är pressat och speciellt från toastmaster/toastmadames håll. De ser hur talen fylls på och får inte ihop hur ni ska kunna försvinna iväg 15-30 minuter.

Men den här stunden, nog för att den bjuder på magiska bilder, men det fina med denna stunden är också den efterlängtade egentiden som ni får tillsammans! Hela dagen har gått i ett, den har varit kantad av nervositet, förväntan, glädje, överraskningar, kanske till och med lite sorg. Och så plötsligt är klockan närmre midnatt och ni har inte hunnit stanna upp och ta in det som ni upplevt. Det här är ER stund. Ni får den här pausen från sorlet för att i lugn och ro bara vara med varandra och andas in och ta in er dag, som faktiskt börjar närma sig sitt slut. Dessutom är det en perfekt toalett+rökpaus för era gäster, som också behöver få röra på benen!

Vi fotograferar ca 1,5 timme före solens nedgång, här kan man googla på ”datum + orten ni gifter er på + solnedgång” och få en exakt tid för detta. Jag hjälper er att välja plats utifrån min erfarenhet kring vad som blir bäst. Vi kanske också justerar tidpunkten lite utifrån platsen. Om ni tex vill fotograferas vid havet och solen går ner i horisonten, så är ca 15 minuter innan solnedgång + 15 minuter precis efter, en perfekt tid.

Men om det inte är någon sol då? Vi går ut och fotograferar ändå! Så länge det inte regnar så blir bilderna jättefina ändå, speciellt om det är lite dramatiska moln på himlen. Och om vädrets makter gör det helt omöjligt att gå ut, då skippar vi fotograferingen men jag rekommenderar er ändå att ta er den lilla pausen, för er egna skull!

Brudpar kysser varandra i solnedgången under golden hour fotografering
Brudpar kysser varandra i solnedgången under golden hour fotografering
Brudpar i solnedgång vid ett fält
Brudpar håller händerna i solnedgången
Brud håller klänningen under bröllopsporträtt i solnedgången
Brudpar i solnedgången i Visby
Brudpar på blåsigt bröllop i februari
Brudpar sitter på en varsin stol ute på ett grönt fält vid sitt bröllop på Blankefall loge

Tomtebloss

Tomtebloss är alltid en bra idé! Här har jag lite tips:

Använd långa tomtebloss som inte brinner ut så snabbt.
Placera ut marschaller som gästerna kan tända dem på samtidigt.
Se till att någon ansvarig säger till när gästerna får tända dem så de inte hinner brinna ut innan ni är redo.

Förvarna mig om alla sådana här saker ni planerar, så jag alltid ser till att vara redo! Det gäller även om ni planerar överraskningar och hemligheter för varandra, kanske ska någon sjunga på vigseln, överraska med en flashmob eller ett kul spex på middagen. Oavsett, berätta för mig innan så jag alltid är förberedd och inte riskerar att missa den stora reaktionen.

Brudpar kramas med tomtebloss i bakgrunden

Några små tips till

Undvik skoskav

Skoskav är en klassiker på bröllop. I stort sett alla bröllop jag varit på, inklusive mitt egna! Jag gick barfota resten av dagen efter vigseln.

Den enkla lösningen på detta är:

1. GÅ IN SKORNA ORDENTLIGT I GOD TID. Alltså det här kan inte sägas många gånger nog. Det är såå viktigt för att skorna inte ska bli monster under bröllopsdagen. Ha dem på er när ni dammsuger, när ni plockar med tvätten eller lagar mat.

2. Skoskavsplåster INNAN skorna ger blåsor. Vi känner alla till vilka ställen skorna skaver mest på. Sätt skoskavsplåster på det stället redan på morgonen innan du börjar använda skorna. För när det väl blivit en blåsa så kommer inte plåstret hjälpa, då gör det redan ont.

3. Köp inte för små skor och tänk att de ska hinna töja sig eller ”vill man vara fin får man lida pin.” Det är så ovärt på ens bröllopsdag. Man behöver faktiskt inte ha ont på sin bröllopsdag bara för att man vill vara fin. Köp sköna skor som sitter rätt från början!

Bild på bruds ben och skor som stiger ur bil på sin bröllopsdag

Detaljer

Oavsett var ni köpt era ringar så kanske man önskar ha en mer personlig ringask, som blir både fin på bild, passar in i färgtemat och är en praktisk och vacker inredningsdetalj efteråt.  Jag har mött många leverantörer och min absoluta favorit är En Liten Ask, som har otroligt fina askar i många färger, former och utföranden. Om ni shoppar hos Moa, hälsa från mig!

En bruds händer håller en rosa ringask i sammet med vigselringar

Party!

DJ, liveband, saxofonist, Spotify

De flesta bröllop avslutas med första dansen och en sprudlande fest. Här vill jag verkligen slå ett slag för liveband eller DJ. Det finns ingenting som skapar så grym feststämning som ovanstående, inte ens den mest episka låtlistan på Spotify. Både ett liveband och en DJ har stor erfarenhet av att känna in stämningen och på så vis kunna avgöra vilken musik de ska spela för att peppa igång gästerna till dans. Det gör en enorm skillnad och tar dem direkt från högstadiediscot till årets fest 2022!

Bröllopsfest på Aspenäs Herrgård
Bröllopsfest på Blankefall loge
Bröllopsfest i Arkösund
Bröllopsfotograf på Aspenäs Herrgård
Bröllopsfest
Bröllopsfest på Mauritzberg Slott
Bröllopsfest på Mauritzberg slott
Bröllopsfotograf Lidö Värdshus
Saxofonist på bröllopsfest
Bild på bröllopsgäster med roliga glasögon
Bröllopsgäster dansar på bröllopsfesten
Bröllopsfest på Åmund vin och fruktgård

Snart ses vi!

När det närmar sig så blir jag jätteglad om ni fyller i checklistan på denna sidan. Den är ganska lång så det smidigaste är att göra det från datorn. Men det ger mig all information jag behöver för att vara så förberedd som möjligt inför ert bröllop. Ta en kik på allt redan nu och skulle det dyka upp några funderingar så är det bara att ni hör av er och frågar! Lösenordet till sidan har ni fått på mail.

Heeej så länge! 👋🏻