Inför er gravidotografering

information & stylingguide
Gravidfotograf Småland
Fotograf i Småland

Heej!

Heej! Det är jag som är Mia, familjefotograf för närvarande baserad i Eksjö, Småland.

Jag brinner verkligen för det jag gör och älskar att skapa och fånga de genuina stunderna, med glädjen, skratten, tårarna och skrapsåren.

Jag kallar det jag gör snarare för livsstilsfotograf än specifikt nyfödd eller familjefotograf. Jag är fotografen som följer er familj genom livet och fångar er familj, oavsett om det är graviditeten, nyföddperioden eller bara en helt vanlig dag i september med er busiga familj.

I den här guiden ger jag lite tips och råd inför vår foto-lek-dejt. Det är bra om samtliga vuxna som ska vara med, läser igenom den och är lite förberedda.
Om ni har några funderingar eller frågor inför fotograferingen, bara hör av er!

"Vilken glädje att ha fått lyckan fångad i så vackra bilder"
Åh, Mia! Vilken glädje att ha fått lyckan (även vad vi kallar bebisen) fångad i så vackra bilder! Tack, tack, tack! ❤ Så kul det ska bli att pyssla med dem!
- Elin & Kent

3 tips inför er session

HA ROLIGT!
Först av allt, det ska vara roligt att fotograferas! Jag vet att det kan vara stressande att klura ut vad alla ska ha på sig eller hur ni ska posera. Förhoppningsvis kan jag lugna er en del med den här guiden. Men bortsett från det, kläder spelar egentligen ingen roll. Det som spelar roll är att ni har kul. Vi ska skratta och ha roligt!

LÅT BARNEN VISA VÄGEN
Om ni har barn sedan innan som ska vara med: Barn blir blyga, är nyfikna på kameran, bryr sig inte om den alls, vill visa sitt senaste skrapsår eller gömma sig i pappas famn. Allt det där är okej, jag vill möta barnen på deras nivå. Om någon är blyg och vill gömma sig i famnen på er, snubblar och blir ledset och behöver tröst, så omfamnar vi den stunden och jag dokumenterar den genuina stunden som uppstår. Men under resans gång är det viktigt att ni visar barnen vägen under fotograferingen. Om ni har roligt så kommer de ha roligt. Om ni vill vara med så kommer de vilja vara med. Er roll kommer vara att våga fånga barnen, kasta upp i luften, kittla, kramas, näsgnugga, mysa, leka tittut eller dansa med barnet på höften.

VARA NÄRA
Oavsett om ni har barn sedan innan eller detta är er första, så är ni en familj. Och resultatet vi vill ha är härliga bilder där ni som familj är samlade, nära varandra, håller i och om varandra. Det bästa sättet vi uppnår det här resultatet på är att ni vågar vara nära varandra. Ofta blir man osäker framför kameran med vart man ska göra av sina händer, i det här fallet är det enkelt – håll varandras händer, lägg en hand på någons axel, håll om varandra, pilla i någons hår etc. Se också till att ni sitter och står nära varandra, om jag inte uttryckligen ber om att fånga t.ex. barnens egna lek eller stund vid något tillfälle. 

Gravidfotograf i Småland

Vad ska vi ha på oss?

En av de vanligaste frågorna jag får inför en fotografering är ”Vad ska vi ha på oss?”. Jag hjälper er gärna att bolla outfits så ni känner er bekväma samtidigt som vi säkerställer att bilderna blir så behagliga som möjligt att titta på.

VÄLJ EN FÄRGPALETT FÖRST
Utgå från en palett om 3-4 färger. Tänk i termer som toner: blåa toner, jordiga toner, neutrala, pastell osv. Alla i familjen kan få uttrycka sin personliga stil inom den valda färgpaletten, så koordineras hela familjens kläder snyggt!

MATCHA INTE. KOORDINERA.
Det här betyder alltså att alla inte måste matcha 100% med blåa jeans och vit t-shirt. Ni vill komplettera varandra genom att välja färger som passar ihop och blir behagliga för ögat att titta på. Min erfarenhet är att om alla väljer samma typ av kläder så smälter ni samman och bilderna poppar inte på det livfulla sättet som vi önskar.

MÖNSTER
Använd gärna kläder med mönster, men med måtta! Alla bör inte ha tröjor med olika mönster, det blir för rörigt för ögat. Undvik kläder med stora logotyper/figurer på.

Gravidfotografering i Småland
Lifestylefotografering

PLANERA I GOD TID
Var inte ute i sista sekund, varken med klädval eller frisörbesök. Ge er tid att rätta till en klippning ni blivit missnöjda med eller att köpa den där nya tröja som ni tycker skulle passa bättre. På så vis kan ni slappna av och slippa stressa och istället bara njuta och ha roligt!

ANPASSA KLÄDERNA TILL PLATSEN
Fotar vi hemma hos er, ställ er frågan – brukar vi gå runt med välstrukna skjortor då? Brukar barnen leka i finklänning och lackskor? Är vi utomhus ställer vi samma fråga – brukar vi leka ute bland höstlöven i sommarklänning och högklackat eller shorts och t-shirt? Jag menar inte att ni ska dra på er de där urtvättade mjukisbrallorna som ni går runt i hemma, hur sköna de än är, utan att välja en outfit som är mer avslappnad, mjuk och skön att röra sig i. En outfit som känns som NI. På vår och sommar, och kanske även hösten, är barfota i gräset en riktigt härlig idé! Både inomhus och utomhus ger bara fötter en mer avslappnad känsla.

VÅGA VISA MAGEN
Samtidigt som vi fotar med ”vanliga kläder”,  låter gravidmagen få vara i fokus på en del bilder genom att du kanske har en vacker spets-bh, nya romantiska underkläder eller en spetskimono som du normalt sett inte går omkring i hemma. Det skapar en vacker känsla likt gravidboudoir. Jag ett par kimonos i skira tyger att låna ut under vår fotografering.

Gravidfotografering i Småland
Gravidfotograf i Stockholm

Några små tips

Jag tar ibland närbilder så tänk på rena och klippta naglar, både på vuxna och barn.

Tvätta bort torkat snor kring barnens näsor och undvik gärna mat som innehåller tomat och morot samma dag, eftersom detta gärna ger en orange färg kring munnen på barnen, hur mycket man än tvättar.

Låt alla ha vilat sig och ätit ordentligt innan vår foto-lek-dejt. Sömngrusiga ögon och lågt blodsocker är inte er bästa vän, vuxen som barn. Stressa ned innan och peppa varandra, annars är risken att er stress smittar av sig på alla!

Gravidfotografering i Småland

Vanliga frågor

VILKEN TID FOTAR VI?
Vi fotograferar då ljuset är som bäst. Tidig morgon, senare eftermiddag eller någon timme före solnedgång. Vid fotografering inomhus fotar vi oftast mitt på dagen då det är som ljusast, på sommaren kan eftermiddagssolen vara magisk genom fönstren. Att stöka lite med barnens vila och nattning kan kännas väldigt jobbigt, men det är så värt det för att fånga fantastiska bilder på er i det allra bästa ljuset! Det är bara ett tillfälle och det brukar gå bra med humöret ändå.

VAD HÄNDER OM DET REGNAR?
Om vi planerat att vara utomhus och vädret är helt emot oss, så bokar vi om. Jag håller koll på prognosen och hör av mig ett par dagar innan.

VAD HÄNDER OM VI BLIR SJUKA?
Om någon blir sjuk bokar vi enkelt om er tid, det viktigaste är att ni talar om det för mig i så god tid som möjligt.

FOTAR DU LITE MER UPPSTÄLLDA TRADITIONELLA POSER?
Jag spenderar mest tid till att fånga naturliga bilder med bus, kramar och näsgnugg. Men eftersom vi vill framhäva er graviditet på ett vackert sätt så hjälper jag er mycket med hur ni ska stå, var ni ska hålla händerna osv, för att det ska bli både vackert och kännas så bra som möjligt.

VAD HÄNDER EFTER FOTOGRAFERINGEN?
Inom två veckor efter fotograferingen levererar jag era bilder i ett privat onlinegalleri som är öppet i 7 dagar, vilket ger er gott om tid att välja ut de bilderna ni önskar köpa. När ni valt ut era bilder får ni en slutfaktura för era bilder och eventuella tillvalsprodukter. När fakturan är betald kan ni ladda ner alla bilder till dator och telefon.

Familjefotograf i Eksjö
Gravidfotograf i Stockholm

Investera i era väggar!

I anslutning till ert privata webbgalleri kommer det finnas en webbshop med utvalda högkvalitativa produkter. Här kan ni enkelt beställa förstoringar, fotoalbum, hälsningskort och lite andra produkter som jag personligen valt ut. På det här sättet blir det av, den där fotoväggen till hemmet, den perfekta julklappen till mor- och farföräldrar eller dopkorten som är värda att sparas. Leverantörerna till mina produkter är noggrant utvalda och erhåller podukter av otroligt fin kvalité som inget vanligt konsumentlabb kan mäta sig med. Om ni vill ha hjälp att planera en fotovägg eller designa ett fotoalbum, så bara säg till så hjälper jag er utan extra kostnad!

Familjefoto förstoring
Fotobok

Bokar ni nyföddfoto samtidigt så bjuder jag på bokningsavgiften!

En ny människa har kommit till världen. Till er familj. Kanske har ni barn sedan innan, kanske inte. Oavsett är det ett nytt liv att lära känna, ett nytt sätt att leva och att få vardagspusslet att landa. Dagarna blandas av hormonella gråtattacker, obeskrivlig lycka och kärlek samt en önskan om att hitta tillbaka till de där knipmusklerna som nu mera är obefintliga.

När jag fotograferar nyfödda så gör jag det i ert hem med en blandning av dokumentär och uppstyrd stil. Jag följer delvis det som sker med matning, blöjbyten och gos, men styr er till det finaste ljuset, ber er ibland titta åt ett visst håll eller hålla på ett särskilt sätt, allt för att ni ska få de finaste bilderna som ni förtjänar.

Vi stressar inte utan ser till att det blir en så avslappnad, lugn och trygg miljö som möjligt. Utöver att ha fotograferat många nyfödda så har jag själv varit nyförlöst och vet hur utmanande den där första tiden kan vara. Hormoner, svettningar och obefintliga knipmuskler som kan släppa ut en och annan prutt. Jajemen, i stort sett alla nyförlösta har varit där. Men det är okej, vi tar det lugnt, byter kläder och skrattar åt det hela!

vi binder ihop er story

När vi fotograferat er graviditet är det extra fint att få binda ihop detta med bilder från nyföddtiden. Det blir bilder som tillsammans berättar historien, från tiden innan bebis fanns hos er, till tiden efter. Det jag brinner för är inte bara att ta fina bilder, utan att få berätta er berättelse. Historien om er familj, från tiden före bebis till tiden efter, och tiden därefter. När barnen växer upp, familjen kanske växer och livet pågår.

Därför bjuder jag på bokningsavgiften på nyföddfotograferingen, när ni bokar den samtidigt som er gravidfotografering.

Vi ses snart!