Snart är det dags!!

tips och tricks för en stressfri och rolig bröllopsdag
Bröllop på Blankefall loge
Fotograf i Småland

Heej!

Tiden går fortare än man kan tro och snart är er bröllopsdag här! Jag är såå tacksam för att jag fått ert förtroende att låta mig föreviga er kärlek och magiska dag. 

Jag vet hur det är, ni har säkert tusen saker i huvudet nu under planeringen, tidsschema, underhållning, snittar eller ej. Det är en hel del att få ordning på! Därför vill jag med denna bröllopsguide ge lite tips och idéer som kanske kan vara till hjälp och stöd på vägen! Efter att både ha planerat ett eget bröllop men också i många år fotograferat andras bröllop, allt från små intima med närmsta familjen till stora event med gäster från alla världens hörn – så har jag snappat upp ett och annat som jag mer än gärna delar med mig av. 

För när det väl är dags, vill jag verkligen att ni helt och hållet ska fokusera på varandra och bara njuta av er fantastiska dag! Denna guide är inte på något sätt en regelbok eller om vad som är rätt eller fel sätt.

Det är er dag rakt igenom, i alla delar av den.
Mitt största råd till er är; Gör precis som ni vill och som ni vill ha er dag. 

Är det något ni undrar över utöver denna guide eller frågor som uppstått när ni kikat igenom? Säg till! Jag finns här för er och hjälper er gärna så mycket jag bara kan! 

Bröllopsfoto på Tovrida Udde

Vad ni kan förvänta er

TRYGGHET
Under hela resans gång är min önskan att ni ska känna er helt trygga med mig. Innan er bröllopsdag finns jag bara ett mail eller samtal bort om ni har några som helst frågor eller funderingar. Oavsett om det gäller fotografering, val av skor eller om ni ska ha liveband eller inte? Jag finns här att bolla med!

Under er dag finns jag hos er nästan hela tiden och har alltid en extra hand om ni behöver någon som tvättar bort blod från brudens kläder (japp det har hänt), sätter corsaget på rätt plats eller hjälper till att hålla brudklänningen när toabesöket vankas. Och naturligtvis, det viktigaste av allt – fånga ögonblicken från er magiska dag! 

GENUINT
När jag fotograferar är ett av mina ledord att vara genuin. Att fånga äkta känslor och genuina ögonblick. Vare sig det gäller glädjetårar eller tårar av saknad efter någon som inte kan dela er dag med er, så är de sanna känslorna det finaste vi har. Det är de bilderna jag vill ge er, de som inte bara visar hur det såg ut utan också hur det faktiskt kändes! Jag är under dagen både med er massor, minglar med gäster och umgås med alla, men också lite som en fluga på väggen som smyger omkring för att hitta de små ögonblicken. De stunderna ni kanske inte tänker på just då eller ens ser ske, men som betyder så mycket i slutändan.

GLÄDJE
Jag är verkligen med er och delar er dag. Med min glädje vill jag hjälpa er att få dagen att bli den bästa av dagar. Jag vill finnas där för er, stötta er och se till att ni har riktigt roligt tillsammans! Framför allt under porträtten, då jag guidar er igenom alltihop. Kanske den stund ni känner er lite nervösa över. Men jag lovar er – det kommer bli superroligt, det är min magiska kraft, att få andra avslappnade framför kameran!

Bröllopsfotograf Stockholm
Bröllopsfest på Åmund vin och fruktgård

Alltid ett hästgarv att bjuda på

SKRATT
En dag med mig är en dag med skratt. Hästgarv eller ej, det syns när jag har roligt! Är jag med er till sena kvällen så hittar ni mig inte bara mitt på dansgolvet (ibland liggandes på golvet) för att fota den där episka dansen som pågår, utan även ofta dansande med både kameran och med någons pappa eller morfar.

Bröllopsfotografering på Arkösund
Bröllopsfotograf på Gotland

Schema

Ett schema som underlättar och ger er en stressfri dag, är A och O för att ni ska känna er trygga under dagen. 

Även om ni vill ha en avslappnad känsla utan allt planerat in i minsta detalj så rekommenderar jag er att göra ett schema. För er egen skull då ni enkelt kan lämna över till toastmaster eller värdpar. Många kommer ha stor nytta av ett schema: de i er familj som har olika uppgifter för dagen, brudfölje, catering, ansvariga för lokalen och så jag – fotografen, så alla vet upplägget och kan planera utifrån det. Detta kommer få erat bröllop att flyta på smidigt utan att ni under dagen behöver tänka på vad som händer eller ska göras och vem som gör det. Även om ni inte har en koordinator är det superbra om vi tillsammans sätter ihop ett schema som inte bara kommer underlätta arbetet för mig men som också kommer göra dagen lugn och stressfri för er.

Bröllopsfotograf på Aspenäs Herrgård
Borgerlig vigsel utomhus

Upplägg för fotografering

Nyckeln till ett bra och stressfritt schema är att räkna in extratid. 

Ha hellre god marginal och att ni får en stund över till att andas och bara ta det lugnt eller faktiskt hinna gå på toa, än att något blir försenat och den lilla marginal ni hade går förlorad och resten av dagen känns forcerad och stressad.
Jag rekommenderar ungefär 1,5 timme för porträttfoton, det kanske låter mycket? Men tiden går väldigt fort, det tar en stund att förflytta sig mellan olika platser för att få lite variation i bilderna, och är det en varm sommardag kan vi behöva stanna upp och hinna dricka lite vatten. Men framför allt rekommenderar jag tiden för att ni inte ska behöva stressa.

Exempel på schema

En del gör strukturerade scheman i excel, en del gör ett enkelt i word. Det har inte så stor betydelse, det viktigaste är att NI vet att allt som ska göras finns med och att ni kan lämna över ansvaret till någon ni litar på.

För inspiration kommer här ett exempel på schema från ett av alla bröllop jag varit med på där jag var bokad en heldag, 12 timmar + 2 extra timmar. Klicka på schemat för att se det i större format. Ni förväntas alltså inte att göra ett likadant eller lika strukturerat schema som detta brudparet, men för inspiration till punkter som kan vara viktiga att få med på sitt schema och hur lång tid vissa saker kan förväntas ta.

Om ni vill ha fotografering i solnedgången, det som vi så vackert kallar golden-hour fotografering, så är det viktigt att tänka på att tiden för när solnedgången sker, skiljer sig otroligt mycket både beroende på vilken plats i Sverige ert bröllop är, vilket datum det är samt hur platsen ser ut. Jag hjälper er att planera in den här tiden för att vi inte ska riskera att missa solnedgången. Det är också viktigt att ni framför till ert toastpar att det är viktigt för er att fotograferas under den tiden. Solnedgången går inte att skjuta på, däremot gör inplanerade tal det. Det är dessutom en perfekt tid för gästerna att få en bensträckare och toalettpaus, så det är viktigt att toastparet får med den pausen i sitt schema.

Bröllop på Aspenäs Herrgård

Förberedelser

Förberedelserna är en härlig start på dagen som kantas av nervositet, förväntan och ett stökigt rum. Men det är på något sätt det som är charmen med det hela. Om ni är många som samlas och ska göra era förberedelser ihop, lägg även till fotograf och videogram, makeupartist och frisör, till antalet som ska få plats i rummet. Med andra ord, satsa på ett så stort rum som möjligt! Stora/mycket fönster och ljusinsläpp både för bildernas bästa, men även för makeupartist och frisören så vi alla har så bra ljus som möjligt att jobba med. Detta gäller även hos brudgummen, som ofta placeras i ett mörkt trångt rum!

Det här stöket som tenderar att bli, smink, locktänger, tallrikar med mat och urdruckna kaffekoppar. Det är saker som tillsammans berättar historien om er dag. Jag städar inte när jag kommer för att fotografera förberedelser, jag fotar dokumentärt på dessa platser och låter rummet berätta hur er dag var.

Bröllop i Kalmar
Bröllopsförberedelser i Kalmar

First look

En first look är den där första gången ni ser varandra på er bröllopsdag. Ni har byggt upp förväntningar och nervositet som under denna stunden äntligen släpper. Ni får en stund för er själva, med mig på avstånd, för att få landa i alla känslor tillsammans. En del vill se varandra första gången på vigseln, och det finns en charm i det också. Men att få träffas såhär före vigseln, innan alla gäster har ögonen på er, är någonting alldeles extra. Ni får möjlighet att krama om varandra sådär hårt, prata lite med varandra och känna hur lugnet infinner sig och nervositeten släpper en aning. Jag hjälper er att planera plats och guidar er genom den här stunden, så det enda ni behöver tänka på är att vara här och nu, tillsammans!

First look på bröllop i Eksjö
Bröllop på Blankefall loge

Porträtt

Jag brukar rekommendera att ha porträttfotograferingen före vigseln av flera anledningar.

Frisyr, smink och blommor är som finast. Efter en vigsel kramas corsage sönder av gästerna, eventuell slöja drar lätt sönder frisyren under kramarna, glädjetårar smetar ut sminket.

Efter vigseln och gratulationerna vill ni inget hellre än att mingla och umgås med era gäster. Inte behöva åka iväg 1,5 timme och missa den avslappnade stunden tillsammans med dem.

Vi behöver inte stressa med era porträtt för att hinna tillbaka till gruppbilder med era familjemedlemmar.

MEN! Ni gör precis som ni vill både med val av first look och när ni vill förlägga porträttfotograferingen, ni ska gå på det som känns bäst för er. Men jag vill ändå flika in med att detta har varit ett väldigt uppskattat upplägg av mina tidigare brudpar.

Bröllop på Långängens gård
Bröllop på Blankefall loge
Brudpar på Barnens Ö i Norrtälje
Bröllop i Småland

Gruppbilder

Gruppbilder tillsammans med brudfölje, familjer och barn, en viktig del som inte bör glömmas bort! Det är lätt att tänka att det inte är så viktigt med dessa bilderna, men hur mycket jag än gärna fotar dokumentärt och undviker uppstyrda bilder, så vill jag ändå säga att dessa lite mer uppstyrda bilderna är ovärderliga. Räkna med ca 10 minuter per konstellation, det tar sin lilla stund att samla alla och en del äldre släktingar går inte så fort. Tillsammans gör vi ett schema och en plan för i vilken ordning vi fotograferar alla. Jag brukar även ta hjälp av någon som har koll på vem som är vem, som kan hjälpa mig samla alla som ska vara med. Det är också bra om ni i förväg informerar de gästerna som ska vara med på gruppbilderna, att det kommer ske, så vet de att de exempelvis inte ska smita på toa direkt efter t.ex välkomstskålen.

Bröllop i Sölvesborg
Brudtärnor
Bröllop på Lidö

Mingeltårta

De senaste åren har det blivit allt mer vanligt att servera tårta på minglet snarare än sent på kvällen. Detta är något som både fotograf och gäster jublar över!

Fotografen för att bilderna på tårtan blir såå mycket finare i dagsljus än med blixt i en mörk lokal. Gästerna för att det är syndigt gott med något sött och kaffe på eftermiddagen efter vigseln. Om ni har barn med på bröllopet så blir även de glada över att hinna få lite tårta innan de somnar för kvällen! Jag skulle även vilja säga att alla brudpar jag haft har uppskattat tårtan där efter vigseln, kanske framförallt för att det sparat dem pengar på att inte servera snittar också, haha!

Efter middagen på kvällen så har en del serverat en enklare efterrätt istället för tårta, en del har istället valt att servera godis och snacksbuffé i samband med att dans och fest börjar. Ingen har saknat tårtan på kvällen!

Munkar på bröllop
Bröllopstårta
Bröllopstårta
Brudnäbb
Bröllopstårta
Brudgummar i kilt på bröllop på Mauritzberg Slott

Vad gör vi om det regnar?

Bröllopsparaply
Regnigt bröllop
Regnigt bröllop

Hur många soldanser vi än dansar så vet vi alla att vädret i Sverige är oförutsägbart oavsett årstid. Vi gör det bästa av situationen och jag har vana av alla väderlekar på bröllopsdagar. Vi funderar alltid ut en backup plan, vid lätt regn har jag genomskinliga paraplyer vi kan gömma oss under, kanske finns det en lämplig lokal att fota era porträtt inomhus i. Ta med promenadvänliga skor, gummistövlar eller liknande så behöver ni inte oroa er för att era finskor ska bli smutsiga eller förstöras.

Tomtebloss på bröllop

Tomtebloss

Tomtebloss är alltid en bra idé! Här har jag massor med tips:

Använd långa tomtebloss som inte brinner ut så snabbt.
Placera ut marschaller som gästerna kan tända dem på samtidigt.
Se till att någon ansvarig säger till när gästerna får tända dem så de inte hinner brinna ut innan ni är redo.

Förvarna mig om alla sådana här saker ni planerar, så jag alltid ser till att vara redo! Det gäller även om ni planerar överraskningar och hemligheter för varandra, kanske ska någon sjunga på vigseln, överraska med en flashmob eller ett kul spex på middagen. Oavsett, berätta för mig innan så jag alltid är förberedd och inte riskerar att missa den stora reaktionen.

Några små tips till

UNDVIK SKOSKAV

Skoskav är en klassiker på bröllop. I stort sett alla bröllop jag varit på, inklusive mitt egna! Jag gick barfota resten av dagen efter vigseln.

Den enkla lösningen på detta är:

1. GÅ IN SKORNA ORDENTLIGT I GOD TID. Alltså det här kan inte sägas många gånger nog. Det är såå viktigt för att skorna inte ska bli monster under bröllopsdagen. Ha dem på er när ni dammsuger, när ni plockar med tvätten eller lagar mat.

2. Skoskavsplåster INNAN skorna ger blåsor. Vi känner alla till vilka ställen skorna skaver mest på. Sätt skoskavsplåster på det stället redan på morgonen innan du börjar använda skorna. För när det väl blivit en blåsa så kommer inte plåstret hjälpa, då gör det redan ont.

3. Köp inte för små skor och tänk att de ska hinna töja sig eller ”vill man vara fin får man lida pin.” Det är så ovärt på ens bröllopsdag. Man behöver faktiskt inte ha ont på sin bröllopsdag bara för att man vill vara fin. Köp sköna skor som sitter rätt från början!

Ringask till bröllop
Bröllop i Lerum på Aspenäs herrgård

DETALJER

Oavsett var ni köpt era ringar så kanske man önskar ha en mer personlig ringask, som blir både fin på bild, passar in i färgtemat och är en praktisk och vacker inredningsdetalj efteråt.  Jag har mött många leverantörer och min absoluta favorit är En Liten Ask, som har otroligt fina askar i många färger, former och utföranden. Om ni shoppar hos Moa, hälsa från mig!

Ringask från En Liten Ask

Let the party begin!

Bröllopsfest på Aspenäs Herrgård
Bröllopsfest på Blankefall loge
Bröllopsfotograf Lidö Värdshus
Bröllopsfest
Bröllopsfest i Arkösund
Liveband i Göteborg

De flesta bröllop avslutas med första dansen och en sprudlande fest. Här vill jag verkligen slå ett slag för liveband eller DJ. Det finns ingenting som skapar så grym feststämning som ovanstående, inte ens den mest episka låtlistan på Spotify. Både ett liveband och en DJ har stor erfarenhet av att känna in stämningen och på så vis kunna avgöra vilken musik de ska spela för att peppa igång gästerna till dans. Det gör en enorm skillnad och tar dem direkt från högstadiediscot till årets fest 2022!

Snart ses vi!

När det närmar sig så blir jag jätteglad om ni fyller i checklistan på denna sidan. Den är ganska lång så det smidigaste är att göra det från datorn. Men det ger mig all information jag behöver för att vara så förberedd som möjligt inför ert bröllop. Ta en kik på allt redan nu och skulle det dyka upp några funderingar så är det bara att ni hör av er och frågar! Lösenordet till sidan har ni fått på mail.